2009-06-12 13:40:48• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tőkés: az MPP az oka, hogy nincs négy EP képviselőnk

Nyilatkozatban bírálta a Magyar Polgári Pártot (MPP) pénteken az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetősége, amely éppen az említett párt magatartásának tulajdonítja, hogy a Magyar Összefogás listáján nem kerülhetett be egy negyedik magyar képviselő is az Európai Parlamentbe.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevén bejegyzett, de az EMNT jelöltjeit is indító közös lista (amelyet Tőkés László EMNT-elnök vezetett) a múlt vasárnapi európai parlamenti választáson 8,92 százalékos eredményt ért el, ezáltal a lista első három jelöltje (Tőkés Lászlón kívül az RMDSZ-es Winkler Gyula és Sógor Csaba) bejutott az Európai Parlament padsoraiba. Ezt egyöntetűen a romániai magyarság rendkívüli sikerének tekintik, de az utolsó pillanatig megvolt a remény arra, hogy bekerüljön a negyedik helyen szereplő - az EMNT- színeit képviselő - Szilágyi Zsolt is.

Az EMNT sajnálatosnak nevezi, hogy a Magyar Összefogás listájáért végzett közös munka mellett az ellenérdekelt csoportok aknamunkája is eredményesnek mondható. Szerinte a negyedik hely megszerzése azért hiúsult meg, mert többen - nyíltan vagy burkoltan - a választásoktól való távolmaradásra buzdították az erdélyi magyar szavazókat - áll az EMNT nyilatkozatban. A dokumentum emlékeztet az MPP június 9-i nyilatkozatára, amely az EMNT szerint "csak és kizárólag az önös pártelnöki érdek" (utalás Szász jenőre) és nem a magyar közösség érdeke alapján mond "hamis és félrevezető ítéletet" az RMDSZ és az EMNT közötti összefogásról, és próbálja lekicsinyelni az elért sikert.


 

Tőkés László szavaz, háttérben Szilágyi Zsolt
Tőkés László szavaz, háttérben Szilágyi Zsolt


"Érthetetlen, hogy a belső és külső legitimációs válságban szenvedő pártvezetés miért nem fogadja el a szavazatok által is alátámasztott eredményt, miért nem tud örülni az erdélyi magyar sikernek" - olvasható a Tőkés László által vezetett EMNT nyilatkozatában, amely emlékeztet, hogy az EMNT az RMDSZ-szel való megegyezés aláírása után, a jelölési folyamat közben a befutónak számító negyedik helyet felajánlotta az MPP számára.

"Ahelyett, hogy a Magyar Összefogás jelöltjei közül négyen jutottak volna mandátumhoz és a Magyar Polgári Pártnak most lenne egy európai parlamenti képviselője, az MPP elnökségének hibás politikai döntése következtében eggyel több, azaz harminc román, közöttük három (!) nagyromániás EP-képviselővel kell majd nemzetközi színtéren is viaskodnunk. Ezt érték el szűkkeblű, pártos hozzáállásukkal" - olvasható a dokumentumban.

Hasonló gáncsoskodást és közvetett bojkottot tapasztalt az EMNT a bihari RMDSZ egyes vezetői részéről, akik - mint olvasható - nemcsak a kampányt tartották "takaréklángon", de a szavazás napján tett nyilatkozataikkal a saját szervezetük érdekei ellen is cselekedtek. Akik ezt tették, akarva-akaratlanul a Nagy-Románia Párt, Vadim Tudor és Gigi Becali táborát erősítették - állapítja meg a dokumentum.

"Szerencsére szavazópolgáraink ennél bölcsebbnek bizonyultak, és mind Bihar megyében, mind pedig Erdély más megyéiben mozgósítaniuk sikerült soraikat" - állapítja meg az EMNT vezetősége.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: