2010-04-09 09:08:47• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tőkés Szász Jenőt támadja

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nyílt levelében azzal kapcsolatban foglalt állást, hogy az MPP szombaton rendkívüli Országos Tanácsot (kongresszust) tart Gyergyószentmiklóson, miután a bukaresti bíróság törvénytelennek nyilvánította az alakulat tavalyi kongresszusán végrehajtott alapszabályzat-módosítást.

A bíróság ugyanis helyt adott annak az óvásnak, amelyet az MPP 2009. március 14-i botrányos gyergyói Országos Tanácsán történtek miatt annak Bihar megyei szervezete nyújtott be.

A tavalyi kongresszuson Szászt megerősítették pártelnöki tisztségében. A jelenlévők többsége valóban megszavazta a döntést, de a procedúrát a párttagok és a küldöttek egy része szabályellenesnek minősítette. Szász ugyanis a voksolás előtt előállt azzal a javaslattal, hogy a 144 országos küldöttön kívül kapjanak szavazati jogot a meghívottak is, például az előző évi helyhatósági választásokon mandátumot szerzett tisztségviselők. Mindezt annak ellenére javasolta, hogy az alapszabályzat világosan előírta: csak a megyei küldöttgyűlések során kijelölt küldöttek szavazhatnak. Szásznak sikerült is ezt keresztülvinnie, így a küldötteken kívül további 281 személy nyert szavazati jogot ezen a fórumon.

Az elnök belső ellenzéke az alapszabályzattal ellentétesnek minősítette a határozatot, s a küldöttek egy része elhagyta a termet. Így a szavazati jogra szert tett 425 személyből csupán 289 voksolt az ülés végén. Szász ennek köszönhetően kaphatott 256 szavazatot, pártelnöki mandátuma ezzel négy évre meghosszabbodott. Az ellenzők azonban a kongresszusi határozatok semmissé nyilvánítását kérték a bukaresti törvényszéktől.

Ezekre az előzményekre utal Tőkésnek az MPP tagjaihoz intézett nyílt levele, amelyben a pártelnök újabb ámokfutásának nevezi az Országos Tanács mostani összehívását. Emlékeztet: az MPP-t szerinte a választás szabadságának jogos igénye hívta életre egy olyan helyzetben, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) birtokolta az erdélyi magyarság politikai képviseleti monopóliumát.  

Tőkés ilyen értelemben az MPP-t csupán eszköznek tekinti a hatékonyabb közösségi érdek- és jogérvényesítésre. Ugyanez az eszköz azonban felelőtlen pártpolitikusok kezében silány hatalmi eszközzé válik, személyes érdekeik és ambícióik kielégítésére szolgál - teszi hozzá. Bár Tőkés elismeri az MPP alapító elnökének korábbi "elévülhetetlen érdemeit", úgy véli: Szász Jenő "könnyűnek találtatott" mind a választások alkalmával szükséges tárgyalóképesség és következetesség, mind az építkezéshez szükséges kitartás és szorgalom, mind pedig vezetői alázat szempontjából.

Tőkés azt vallja: egy előkészítetlen Országos Tanács megtartásának célja nem az igazságszolgáltatás által megállapított szabálytalanságok kijavítása, hanem az alapító elnök bebetonozása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: