2010-09-22 16:51:05• hírek • Garzó Ferenc/MTI/Kocsis Zoltán

Tojást a miniszternek, nagyobb fizetést a népnek

Kisebb rendbontásoktól sem volt mentes az a tüntetés,  amelyen a CNSLR-Fratia szakszervezeti szövetség felhívására mintegy tízezer ember vonult fel Bukarestben, hogy a kormány megszorító intézkedései és a tömeges elbocsátások ellen tiltakozzon.

Az ország számos részéből utaztak a közalkalmazotti szférában dolgozók, nyugdíjasok és munkanélküliek a nagy megmozdulásra.  A résztvevők összetétele meglehetősen vegyes, lényegében minden olyan szakma vagy társadalmi csoport képviselteti magát, amelynek tagjai közvetlenül érintettek a jövedelemcsökkentő intézkedésekben, elsősorban a bérek egységesen 25 százalékos megkurtításában, valamint a nyugdíjak vásárlóerejének csökkentésében.

A tüntetés nem maradt kisebb rendbontás nélkül, mivel a protestálók tojásokkal, kiflikkel és üres üvegekkel dobálták meg a Munkaügyi Minisztérium épületet. Az indulatok először 16 óra körül szabadultak el, amikor a tüntetők megpróbálták áttörni a kordonokat, így kisebb lökdösődés kerekedett köztük és a rendfenntartók között. A tömeg aztán átvonult a Viktória Palota elé, ahol az indulatok még inkább elmérgesedtek, ám hevesebb lökdösődésnél erőszakosabb cselekményre ezúttal sem került sor.

„Ezekre a tüntetésekre szükség van! Nem hagyhatjuk, hogy a kormány azt higgye, hallgatásunk révén minden lépését, amely a szegénység felé taszít minket, elfogadjuk", nyilatkozta Tudor Spiridon szakszervezeti vezető. (Érdekes statisztika mellesleg, hogy Romániában évente ezer alkalmazottra mindössze hat „tüntetési nap" esik, amivel az Európai Unió között csak a 18. helyet foglaljuk el.)

A tüntetők nem csak tojással és kiflikkel felfegyverkezve értek a „csatatérre", hanem olyan transzparensekkel is, mint „Hiéna-Basescu és Ördögfajzat-Boc: vegyetek be furadant" (mérgező gyomirtó szer, szerk), „Cseke Attila, a román egészségügy sírásója", Basescu, menj Ceausescu után".

A szakszervezetiek a megszorító intézkedések folytatását szeretnék akciójukkal megakadályozni, azt követelik, hogy béreiket már januártól a 2009. decemberi szintre emeljék, továbbá a közalkalmazottak, illetve a magánszférában dolgozók számára egyaránt 750 lejes minimálbért akarnak kiharcolni.

Kérik továbbá, hogy ne folytatódjanak az elbocsátások, a munkatörvénykönyv maradjon a jelenlegi formájában, ne kerüljön sor az egyéni, ágazati, illetve az országos szintű munkaszerződések megszüntetésére. A tiltakozók a napokban megszavazott egységes nyugdíjtörvény ellen is felemelik hangjukat, főleg az ellen, hogy 2030-tól a nőknek és férfiaknak egyaránt 65 év lesz a nyugdíjkorhatár. Követelték emellett a feketemunka visszaszorítását, a munkalehetőségek biztonságának növelését, az intézmények politikamentessé tételét valamint olyan válságkezelő programot, amelynek következtében emelkednek a fizetések valamint annak vásárlóereje.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: