2010-11-20 06:05:36• hírek • Szatmár.ro

Tojásos paradicsomleves és carbonade

A Szatmár.ro olvasói megszokhatták, hogy a „Mit főzzünk ma?" rovatban ezidáig rendszeresen változatos ételféleségek receptjeivel rukkoltunk elő, annak érdekében, hogy a háziasszonyoknak segítséget nyújtsunk a napi menü összeállításában.

A november elsejétől elindult „Főzzünk ma egészségesen!" rovatunk célja, hogy egy hónapon keresztül az egészséges táplálkozás és étrend fortélyait is megismertessük olvasóinkkal. A PrimaGym aerobic, cycling & fitness center FIT-NO FAT csapatának közreműködésével olyan recepteket közlünk, melyek az egészséges étkezéshez szükséges menüt tartalmaznak. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tehetjük mindennapi táplálkozásunkat.

A receptek által gyakorlatba ültethetjük, hogyan lehet például tejföl helyett tejszínt-, zsír helyett pedig olajat használni. A receptek tehát nem fogyókúrás étrendet tartalmaznak, hanem arra próbálnak ösztönözni, hogy minél egészség-centrikusabban főzzünk és étkezzünk.

Tojásos paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 kemény tojás, kevés só, kevés törött bors.

Elkészítés:

A paradicsomot negyedeljük, a hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Egy fazékban megolvasztjuk a vaj felét, rátesszük a hagymát és megfonnyasztjuk. Rátesszük a paradicsomot, és fedő alatt negyed óráig pároljuk. Ezután 5 dl forró vizet öntünk hozzá, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet. Felforraljuk, majd a lángot mérsékelve lassan főzzük 1 órán keresztül. A tűzről levéve szitán átpasszírozzuk. Ismét felforraljuk, majd közvetlenül a tálalás előtt adjuk hozzá a megmaradt vajat. A kemény tojásokat vágjuk karikákra, tegyük a levesestálba, erre öntsük rá a levest.

Carbonade

Hozzávalók 4 személyre:

90 dkg marhafartő, 3 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 dl sör, kevés só, kevés törött bors.

Elkészítés:

A húst 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, és lisztben megmártjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd vaj és olaj keverékében mindkét oldalán hirtelen átsütjük. Ezután kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon aranyszínűre pirítjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Ezt is kivesszük a zsiradékból. Egy tűzálló edényt kikenünk olajjal. Egy-egy réteg húsra egy-egy réteg hagymát rakunk. Soronként megszórjuk kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel. A sütőserpenyőbe beleöntjük a sört, megsózzuk, 3 percig forraljuk, majd ráöntjük az edényben lévő hagymás húsra. Felforraljuk, és fedő alatt kis lángon főzzük kb. két és fél órát. Sós vízben főtt burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: