2011-03-31 16:17:09• hírek • Szatmár.ro

Tojásfestés természetes színezőanyagokkal

Húsvét elképzelhetetlen tojás illetve tojásfestés nélkül, hiszen az élet és az újjászületés jelképe. A böjti időszak alatt a vidéki asszonyok szorgalmasan gyűjtötték a tojásokat, amit aztán nagycsütörtökön vagy nagypénteken pirosra festettek.

A piros tojás jelképe Jézus szenvedéseihez és kiontatott véréhez kötődik. A szájhagyomány szerint miközben Jézus a keresztfán szenvedett, egy asszony - aki kosarában tojást vitt - a szenvedő Jézus elé térdelt, akinek vére a kosárban levő tojásokra csepegett, így megfestette azokat. A piros színnek az emberiség történelme során mindig oltalmazó erőt tulajdonítottak, ami védelmet nyújtott a bajokkal és az ártó szellemekkel szemben. Napjainkban a tojásokat - országtól és tájegységektől függően - többféle színre festik. A hagyományosnak mondható piros, zöld, sárga mellett divatba jött a kék, a barna, a lila, a narancs, sőt a rózsaszín tojásszín is. A boltban megszámlálhatatlan festőkészlet kapható, azonban olyan családok is akadnak, akik természetes alapanyagok felhasználásával szeretik a tojásokat festeni. Mielőtt a tojásokat megfestenénk lényeges, hogy azokat szappanos vagy mosogatószeres langos vízzel alaposan megmossuk. Ezt követően helyezzük egy nagyobb vízzel teli edénybe, amibe kevés sót és néhány kanál ecetet is teszünk.

A legelterjedtebb a piros tojás: ehhez használhatunk édes-, piros alma héját, vörös céklát vagy lila hagymát. Ezek a piros és a vörös különböző árnyaltait kölcsönzik a tojás héjának. Amennyiben céklát használunk, előzőleg szeleteljük fel és bő egy liternyi vízbe 15-20 percig főzzük, adjunk hozzá kevés ecetet, csak ezt követően tegyük bele az előzőleg már megfőtt tojásokat és további 10 percig főzzük együtt.

Lila hagyma felhasználása esetén, miután a külső leveleit leszedtük, tegyük vízzel teli edénybe és a tojásokkal együtt 30-40 percig főzzük. Miután a tojások megfőttek, az edényt vegyük le a tűzhelyről, a tojásokat hagyjuk továbbra is a lében, mivel ennek hatására színűk jóval sötétebb lesz.

A barna tojás is népszerű: a kávét a tojásokkal együtt főzzük és annyi ideig hagyjuk a kávélében, amilyen erőteljes színt szeretnénk elérni.

Sárgához: friss zöld petrezselymet megfőzzünk 1 l vízben, miután a víz felforrt, az edényt levesszük a tűről és 15 percig állni hagyjuk. Ezt követően az előzőleg már megfőtt tojásokat beletesszük az edénybe és további 10 percig főzzük. Narancssárga szín eléréséhez használjunk sárgarépát. Sárga színt kurkumával is elérhetünk: 4 dl meleg vízbe tegyünk 3 evőkanál ecetet és 4 evőkanál kurkumát, forraljuk fel, majd az edényt vegyük le a tűzről és ebben a lében áztassuk tovább a tojásokat.

Kék vagy ibolyakék árnyalatot: vöröskáposzta-levélből és ebben az időszakban virágzó ibolyavirágból is alkothatunk. A virágokat vagy a káposztalevelet már előző este meleg vízben kell áztatni, majd az alaplét másnap ismét felforraljuk és a főtt tojásokkal együtt további 10 percig főzzük. Miután a tűzről levettük - az intenzívebb szín érdekében - az alaplében még 10 percig állni hagyjuk.

A színpompás tojások akkor lesznek igazán mutatósak, ha olajjal vagy szalonnadarabkával alaposan átfényezzük. Sok sikert a változatos színkompozíciók összeállításához!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: