2012-01-10 10:11:28• hírek • Szerencsi Ágnes/MTI

Többszörös gyilkosra vadásznak a kínai rendőrök

Többszörös gyilkosra vadásznak a kínai rendőrök: a korábban fegyveres rendőrként szolgáló elkövető már hétszer gyilkolt, 2004 óta keresik.

Tizenháromezer fegyveres rendőr keresi a kelet-kínai Nancsing (Nanjing) városban a többszörös rablással és emberöléssel vádolt Ceng Kaj-kuj-t (Zeng Kaigui). A 42 éves gyilkos legutóbb múlt héten pénteken lelőtt, majd kirabolt egy férfit, miután az 200 ezer jüant (108 ezer lej) vett fel egy nancsingi bankból.

A férfi arcképét a város minden pontján kiragasztották, azt az összes városi taxisofőr, busz- és metróvezető, valamint biztonsági őr megkapta. A rendőrök a hétvége óta minden helyi busz- és vasútállomást, valamint kikötőt figyelnek, s a városból kivezető utak mentén ellenőrzőpontokat állítottak fel a gyanús járművek kiszűrésére. A távolsági buszokra felszálló férfiaknak kötelező felmutatniuk a személyigazolványukat. Az internetkávézókat, szállodákat is fokozottan ellenőrzik.
A nyomravezetőnek rekordösszegű, 100 ezer jüanos (54 ezer lej) jutalmat ajánlottak fel, s az egyik kerületi rendőrség további 50 ezer jüant ígért a hasznos információval szolgálók számára. A rendőrök dolgát nehezíti, hogy a férfi korábban fegyveres rendőrként szolgált, így pontosan lő és rendkívül sikeresen álcázza magát.

Ceng 2004 és 2011 júniusa közt két másik kínai városban összesen hat embert ölt meg, kettőt megsebesített, s mintegy 280 ezer jüant (151,3 ezer lej) tulajdonított el. Az eset sokkolta a kínai internetezőket, a gyilkosság - a kínai újévre való készülődés után - a második legvitatottabb téma volt hétfőn a kínai Twitteren, a több mint 50 millió felhasználót tömörítő Sina mikroblogon. A nancsingi lakosság "retteg", tudván, hogy az elkövető még mindig a városban van. Védelmükre a rendőrség szombaton egy új szolgáltatást ajánlott fel: az 50 ezer jüannál (27 ezer lej) nagyobb összegű készpénzt felvevők számára ingyenes rendőrségi kíséretet biztosítanak.

A közelgő kínai újév előtt mindig megszaporodik a lopások, rablások száma országszerte, mivel az ünnepre készülő emberek általában több pénzt hordanak maguknál. Ugyanakkor a fegyveres bűntettek száma igen csekély, mivel rendkívül szigorú szabályok korlátozzák a fegyverviselést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: