2009-02-18 18:25:04• hírek • MTI

Többnejűség-ellenes muszlim asszonyok

Egyre több az olyan asszony Indonéziában, aki inkább elválik férjétől, mintsem megossza másokkal - számolt be nemrégen a Jakarta Post angol nyelvű napilap.

A világ legnépesebb muszlim országában a bíróságok egyre nagyobb számban bontanak fel házasságot azért, mert a feleség nem hajlandó egy lenni a sok közül. 2006-ban már közel ezer esetben adott be a házaspár nőtagja válókeresetet, mivel férje - élve az iszlám vallás adta lehetőséggel - még egy asszonyt kívánt a házhoz hozni.

A vallásügyi minisztérium adatai szerint tavaly ez a szám tovább emelkedett és idén még több válóperre számítanak. Sziti Muzdah Mulia, az Állami Iszlám Egyetem oktatója szerint a feleségek növekedő mértékben élnek jogaikkal, és egyre inkább képesek gazdaságilag is függetleníteni magukat házastársuktól, nem utolsósorban egyre magasabb iskolai végzettségük következtében. Véleménye szerint a különböző emberjogi szervezetek fáradhatatlan felvilágosító munkája kezdi meghozni a gyümölcsét annak ellenére, hogy sokan továbbra is támogatják a többnejűség intézményét.

Az emberjogi szervezetek mind sikeresebb a küzdelme ellenére a többnejűség is erősödik a délkelet-ázsiai szigetállamban. Az Indonéz Nők Igazságáért Harcolók Szövetsége tavaly 87 poligámiáról szóló jelentést kapott, a 2007. évi 16-tal szemben. Ebben szerepet játszhatott a múlt év nagy kasszasikere, az Ayat-Ayat Cinta (Szerelmi költemények) című romantikus szerelmesfilm is. A mozi egy vonzó muszlim egyetemistáról szól, akibe egyszerre négy nő is szerelmes és mindegyik szeretne férjhez menni hozzá. A fiatalember végül dönt és egyiküket elveszi, aki viszont maga kérleli, hogy egy másik lányt mellékfeleségként vegyen magához.

Míg több magas rangú politikus, többek között Susilo Bambang Yudhoyono miniszterelnök dicsérte az alkotást, addig számos nőpárti aktivista tiltakozott a fim ellen, mivel szerintük a poligámiát népszerűsíti.

Muszlim nő a gyermekével. Szerinte a férjének egy asszony is elég.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: