2015-08-26 15:19:41• hírek • MTI

Többlettel zárt a román költségvetés

Mintegy 7,4 milliárd lejes (1,6 milliárd euró) többlettel zárta az első hét hónapot a román költségvetés, amely a tavalyi év azonos időszakában 1 milliárd lejes deficitet regisztrált - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.

A költségvetési többlet az éves GDP több mint egy százalékát teszi ki.

A költségvetési bevételek csaknem tíz százalékkal magasabbak voltak tavaly első hét hónapjához képest, ezen belül az áfa-bevétel 15, a jövedelemadóból befolyt összeg 13, a nyereségadóból származó bevétel 11 százalékkal volt magasabb, a jövedéki adóból származó bevétel szerényebb, 7 százalékos mértékben nőtt.

A nyugdíjbiztosítási járulékokból 1,5 százalékkal kevesebb pénz folyt be. Januárban öt százalékponttal csökkentették a munkáltatók által befizetendő járulékot és 0,5 százalékkal több pénz irányítanak a kötelező magánnyugdíj-biztosítási rendszer felé.

A román költségvetési kiadások 2,9 százalékkal nőttek tavalyhoz képest.

A bukaresti pénzügyminisztérium az egészségügyi bérelemelésről várható szerdai kormánydöntés előestéjére időzítette közlését.

Victor Ponta miniszterelnök korábbi bejelentése szerint októbertől 25, jövőre és 2017-ben pedig további 25-25 százalékkal emelik a romániai állami egészségügyi rendszerben dolgozó alkalmazottak bérét. A bejelentés az egész román közszférában bérkövetelési hullámot indított el.

A román nemzeti bank, a költségvetési tanács és Románia nemzetközi hitelezői egyaránt kételyeiknek adtak hangot, hogy a jövőre tervezetett 4-5 százalékpontos áfa-csökkentés és a közalkalmazotti bérek emelése fenntartható-e hosszú távon, és óvatosságra intették a bukaresti kormányt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: