2010-08-18 14:34:28• hírek • Szatmár.ro

Többet kapnak a tejért a szatmári gazdák

Többszöri tárgyalás után sikerült közös nevezőre jutniuk a megye két feldolgozóvállalatával a szarvasmarhatartóknak - tudta meg portálunk gazdálkodóktól.

Ez annyit jelent, hogy átlagosan literenként 10 banival fizet többet a Friesland és az Unicarm a tejtermelőknek, mint eddig - kategóriától, átadott mennyiségtől függően ez azt jelenti, hogy egy liter tejért 1-1,25 lejt kapnak majd a tenyésztők. A feldolgozók engedékenységére az az egyik magyarázat, hogy az Unicarm tejgyárának a beindításával óriási konkurencia alakult ki tájegységünkben a tejfelvásárlás terén, ráadásul a romániai felvásárlási ár még mindig 10 eurocenttel kisebb, mint az EU-ban alkalmazott - a nyugati államokban 40 eurocent egy liter tej ára, nálunk 30 körül van.

Az őszi hónapokban visszaesés várható a tehenek által termelt tej mennyiségét illetően, és úgy tűnik, a felvásárlók igyekeznek idejében gondoskodni arról, hogy biztosított legyen az utánpótlás. Az utóbbi időszakban visszaesett a Magyarországról behozott tej mennyisége, és miközben egy-két éve sorozatosan hagyták ott a kisebb településeket a megyebeli felvásárlók, most presztizsharc folyik ebben az ágazatban.

Nagykároly környékén több hónapja számos nagygazda „igazolt át" a Frieslandtól az Unicarmhoz, az előnyösebb feltételek miatt.


Bár emelték a tej felvásárlási árát, az összeg elmarad az európai átlagtól
Bár emelték a tej felvásárlási árát, az összeg elmarad az európai átlagtól


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: