2012-01-04 12:54:19• hírek • Kocsis Zoltán

Többet iszunk, mint az uniós átlag

Megvalósult a Ceausescu-rezsim álma: a vadkapitalizmus útjának építése közben teljesítettük a húsz éves tervet, Románia pedig megelőzte a süllyedő imperialista nyugat országait. Legalábbis ami az alkoholfogyasztást illeti!

Egy átlag romániai állampolgár ugyanis jelentősen több alkohol fogyaszt el egy év alatt, mint európai uniós polgártársai - derült ki az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi felméréséből. A WHO adatai szerint egy átlagos romániai lakos egy év alatt 15 liter alkoholt fogyaszt el. Ezzel szemben az uniós átlag 12 liter fejenként elfogyasztott alkohol egy év alatt.

A egészségügyi minisztérium statisztikái szerint Románia lakosságának 10%-a iszik a kelletéténél többet. Ez mintegy két millió személyt jelent. Statisztikák szerint a családon belüli erőszak 70%-a, a gyilkosságoknak pedig a fele vezethető vissza a túlzott alkoholfogyasztásra.

A WHO szerint az alkohol évente több halálesetet okoz világszerte, mint az AIDS és a TBC - együttvéve. Ez a szám Romániában megközelíti a százat.

Emlékeztetőül Szatmárnémetiben Szilveszterkor tizenkét személyt kellett kórházi ellátásban részesíteni túlzott alkoholfogyasztása miatt - egyel kevesebbet, mint tavaly.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: