2014-07-31 18:21:57• hírek • Kocsis Zoltán

Többet fizethet, aki elhanyagolja ingatlanját!

A hét első felében Craiova városában gyűltek össze a romániai municípiumok vezetői, a közgyűlésen pedig részt vett Victor Ponta miniszterelnök és Liviu Dragnea belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes. Szatmárnémetit Dorel Coica polgármester képviselte, aki aztán csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón számolt be az elhangzott legfontosabb kérdésekről.

A nagyvárosok vezetői indítványozták például, hogy a kormány hozzon olyan törvényt, amely lehetővé tenné az elhagyott, elhanyagolt ingatlanok magasabb adóztatását. „A tulajdonos vagy fizet vagy a magas adó miatt inkább eladja az illető ingatlant. Ezzel elhárulna az akadály számtalan régi épület modernizálása, üres ingatlan beépülése elől", magyarázta a javaslat logikáját Coica.

Egy másik pontban a municípiumok arra kérték a kormányt, hogy az önkormányzatok saját bevételeinek (helyi adók, illetékek) ne 41,7%-a maradjon csak az önkormányzatoké, hanem legalább 47,5%-, mint volt az Emil Boc kormányának megszorításai előtt. Ehhez hasonlóan kérték, hogy a különböző okmánybélyegek eladásából befolyó összeg kevesebb, mint 45%-a menjen Bukarestbe - Coica szerint ez akár évi 300-400.000 lejes többletbevételt jelentene Szatmárnémetinek.

A polgármesterek egy másik javaslata volt, hogy a kormány kössön szerződést néhány bankkal, a pénzintézmények pedig ezen kontraktusok fejében adjanak kölcsönt lakóközösségek számára, minimális kamatlábbal. A városvezetők javasolták továbbá, hogy a kormány alkosson meg egy kerettörvényt, amely szabályozná, milyen körülmények között lehessen ipari parkokat létrehozni.

Az egyik legérdekesebb indítvány arra kérte a kormányt, hogy a honvédelmi minisztérium (katonaság) bizonyos ingatlanjai kerüljenek a városok tulajdonába. „Erről persze a katonaság hallani sem akar. A katonaság vezetői között sokan még Ceaușescut szolgálták és azóta is ott vannak. Ők nem csinálnak mást, mint hogy fékezik és akadályozzák a városok, az ország fejlődését", fakadt ki Coica. Elmondás szerint Szatmárnémeti mintegy kilenc hektárnyi területtel gazdagodna ily módon, ahol akár lakásokat lehetne építeni fiatalok számára vagy szociális céllal.

A tavaly oly sokszor emlegetett, ám az ősszel megakadt decentralizációs törvény folytatásaként a municípiumok vezetői azt is kérték, hogy az ifjúsági és sportminisztérium tulajdonában lévő épületek is kerüljenek át a városok tulajdonába. „Így lehetőségünk lenne például a vívóterem felújítására", mondta Coica. A polgármester elmondta, kérték a kormányfőt, hogy a mozi-törvény nevében (amely kimondja, hogy mozikban csakis mozi működhet, a terem felhasználást nem szabad megváltoztatni) kerüljenek a városok tulajdonába a (z egykori) mozik is. Szatmárnémetiben Luceafarul mozinak egykor otthont adó épület az önkormányzat tulajdona, az egykori Victoria moziban viszont klub működik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: