2010-01-27 17:38:46• hírek • Parajdi Andrea

Többen vállaltak gyereket

Kiértékelte a 2009-es esztendő tevékenységét a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal. A négy éve működő intézmény fő célkitűzése minden születendő gyerek nyilvántartásba vétele, hiszen ezáltal az újszülötteket sokkal több joggal ruházhatják fel - mondta el Ionel Torja, az intézmény vezetője.

A Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal beszámolója szerint tavaly 4.757 keresztlevelet, 1.195 házassági levelet, illetve 1.878 halotti bizonyítványt állítottak ki. Ha a számadatokat a 2008-as statisztikával összevetjük, kiderül, hogy 2009-ben 227 gyerekkel több született a megyeszékhelyen, ám a házasságok száma legalább 100-al kevesebb volt mint az előző esztendőben. A Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatalnál kell kérvényezni az ötvenéves évfordulós házasoknak járó 500 lejes juttatást, amelyért 2009-ben 131-en tették le a szükséges dokumentumokat.

Az elmúlt év során összesen 11.212 személyigazolványt, és 1.815 ideiglenes személyigazolványt állított ki a hivatal, amelynek nagy részét név-, vagy lakcím változtatás, lejárt érvényességi idő, esetleg rongálódás miatt kérvényezték. Két évvel ezelőtt tízezerrel több volt a kibocsájtott személyigazolványok száma, amely a hivatal vezetője szerint azzal magyarázható, hogy egyre több Szatmárnémeti lakos kerül regisztrálás alá.

A Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal 2009-ben is sikeresen együttműködött a Szatmárnémeti Caritas Szervezettel, a Szociális Közszolgáltatási Osztállyal (SPAS), a Közösségi Rendőrséggel, a Szatmár Megyei Lakosságnyilvántartó Hivatallal és különböző Egészségügyi Központokkal is. A közös munka során számtalan alkalommal szerveztek ellenőrző akciókat, kazánházakban keresték a dokumentumok nélkül élő hajléktalanokat, megyeszerte kivonultak, hogy regisztrálhassák a romákat, az újszülött osztályon pedig fokozott jelenléttel ügyeltek arra, hogy minden kisgyerek (esetleg kismama) megkaphassa a keresztlevelét.

Ionel Torja, a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal vezetője elmondta 2010-ben is igyekeznek eleget tenni a célkitűzéseiknek, mindemellett pedig ügyelniük kell, hogy mind az 1486, 14. életévét idén betöltő fiatal megkapja a személyigazolványát, valamint, hogy mind a 10.728 lakos, akinek idén lejár kicserélje az okmányát.


Kétszázzal több gyerek született 2009-ben mint az azt megelőző évben.
Kétszázzal több gyerek született 2009-ben mint az azt megelőző évben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: