2013-06-04 10:28:53• hírek • MTI

Többen választják a magyar előkészítő osztályt

Félezerrel több gyermek kerül magyar tannyelvű előkészítő osztályba Romániában - közölte Magyari Tivadar, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási főtitkárhelyettese.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint hétfőn kiértékelte a Minden magyar gyermek számít elnevezésű tájékoztató és népszerűsítő kampány eredményeit, amelynek során az anyanyelvű oktatás fontosságára hívták fel a szülők figyelmét. Magyari Tivadar szerint a korábbi évek csökkenő tendenciáját nézve jó eredménynek számít, hogy majdnem félezerrel több gyermek kerül magyar tannyelvű előkészítő osztályba ősztől, így a kisiskolások létszáma ismét - az akár már lélektani határnak tekinthető - 10 ezer felett van.

Romániában az idei tanév elejétől vezették be az úgynevezett előkészítő osztályokat, amelynek célja felkészíteni az óvodás gyerekeket az iskolára.

Az oktatási főtitkárhelyettes szerint jó hírek érkeztek a szórványmegyének számító Beszterce-Naszód, Brassó, vagy Hunyad magyar iskoláiból, és ezek szerint az ötödik osztálytól kevesebb magyar gyermek tér át román tagozatra, és nem rosszak az előrejelzések a középiskolába való beiratkozások tekintetében sem.

Magyari Tivadar szerint a beiskolázási kampány Székelyföldön is szükséges, hiszen tájékozottság vagy kellő érzékenység hiányában még ott is egyes vidékeken a vegyes iskolák román tagozatára íratják a szülők a gyermekeket. Ilyen esetek főleg a vegyes házasságokban fordul elő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: