2019-09-25 10:56:21• hírek • Bede Emőke

Többen ülnek a volán mögé ittasan, mint gondolnánk

Romániában az alkoholfogyasztással szemben a zéró-tolerancia elve érvényesül, melynek megfelelően a legkisebb alkoholfogyasztást is kemény kézzel szankcionálják a rendőrök.

Ha a szonda 0,01 és 0,40 mg/l légalkoholszintet mér, akkor a sofőrre csupán egy borsos bírság vár, viszont utóbbi érték felett az autóvezetőnek kötelessége biológiai mintát, azaz vért adni, mely elemzésével megállapítható a pontos véralkoholszint is. Amennyiben a laboratórium 0,80 g/l mennyiségnél nagyobbat mutat ki a vérben (mely kb. 0,40 mg/l légalkoholszinttel egyenlő), akkor az ittas vezetés már bűncselekménynek számít, melyet akár 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatnak. A büntetést pedig értelemszerűen tovább súlyosbítja, ha a sofőrt személyszállítási eszközt vezetve fülelik. Ezeket az autóvezetőket akár 7 évre is börtönbe csukhatják.


A Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 2018-as jelentése szerint a romániai laboratóriumokban összesen 44 189 véralkoholszint-mérést végeztek, ezeknek pedig 55 százaléka bizony pozitív eredményt hozott. Ugyanakkor az intézet azt is közölte, hogy a mérések 11 százalékában az eredmény meghaladta a 2 ezreléket is.


Ami Szatmár megyét illeti, a laborok a rendőrség kérésére 1155 véralkoholszint-mérést végeztek, civil kérésre pedig 4-et. 494 esetben az eredmény negatív lett, 94 alkalommal pedig kisebb lett mint 0,8 g/l. 461 sofőr vérében 0,8 és 2 g/l véralkoholszintet mutattak ki, de 109 olyan sofőrre is bukkantak, akik vérében 2-3 g/l volt az alkohol szintje. Mi több, egyetlen esetben 3 g/l-nél is magasabb arányt mutatott ki a vérvizsgálat. Ekkor már olyan súlyos ittasságról beszélhetünk, mely nem csak magára a szenvedő alanyra, de a forgalom többi résztvevőjére is komoly veszélyt jelent. Emellett a számokból tisztán látszik az is, hogy nem kevesebb mint 571 sofőr annyit ivott indulás előtt, hogy tette már a bűncselemény kategóriájába tartozik.


Vélhetően az idei év is hasonló eredményeket fog hozni. Kérdésünkre a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség elárulta,, hogy melyek voltak a leggyakoribb közlekedési bűncselekmények a nyári hónapok során. Legtöbbször, szám szerint 93 alkalommal alkohol vagy kábítószer alatt álló sofőr ellen kellett eljárniuk az egyenruhásoknak. Noha az ittas vagy kábítószeres sofőrök tábora volt a legnépesebb ezen a nyáron, 79-en voltak azok is, akik vezetői engedély nélkül autóztak a megye útjain. További 10 személy ellen pedig azért indítottak bűnügyi eljárást, mert a gépjármű-nyilvántartási rendszerbe be nem jegyzett járművel közlekedtek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: