2010-11-05 13:26:54• hírek • Szatmar.ro

Többen születtek, kevesebben váltak

A szatmárnémeti lakosságnyilvántartó iroda minden hónapban beszámol tevékenységéről. Októberben már nem volt akkora zsúfoltság az intézményben, mint a nyári hónapok során, de most is számos adminisztratív feladatot el kellett látniuk az alkalmazottaknak. A jó hír az, hogy októberben többen születtek, mint az előző hónapokban, és jóval kisebb a válások száma.

A lakosságnyilvántartó iroda adatai szerint októberben többen születtek, mint ahányan elhunytak: 131 születést, és 117 halálesetet jegyeztek fel. A válások száma is jó irányba halad. Míg júniusban például 59 válási határozatot született, októberben hivatalosan mindössze 17 pár szakadt el egymástól.

Múlt hónapban valamivel kevesebb személy irataival kellett foglalkozniuk a lakosság-nyilvántartóknak. Míg augusztusban 1994 személyit és tartózkodási engedélyt adtak ki, októberben 1459 iratot bocsájtottak rendelkezésre. Az 1260 személyi igazolványt igénylő közül a legtöbben, szám szerint 667-en azért cserélték ki, mert lejárt, 356 személy pedig lakhelye megváltozása miatt volt köteles az új igazolvány elkészíttetésére. 111 személy nevének megváltozása, 59-en pedig az utca vagy helységnév megváltoztatása okán keresték fel a lakosságnyilvántartó irodát.

Az iratok elvesztése is gyakori, 127 személynek kellett emiatt új igazolványt csináltatnia. Annak az 1161 fiatalnak, akik az elmúlt hónap során betöltötték 18. életévüket, szavazókártyát kézbesítettek.

Amellett, hogy törvény szabályozza, azért is fontos, hogy az igazoló iratok megegyezzenek a valósággal, mert könnyen borsos büntetést rónak ki azokra, akik például lejárt személyazonosságival rendelkeznek, vagy ha az igazolványban szereplő adatok megváltoztak. Októberben ebből az okból 65 személy kapott pénzbírságot.

Azok a közintézmények, amelyek a közrend, közbiztonság, igazságszolgáltatás, gyerekvédelmi tevékenységi körrel rendelkeznek, de ugyanúgy jogi és fizikai személyek is igényelhetik bizonyos személyek adatainak kiszolgáltatását. Kérésre 389 személy adatainak néztek utána október folyamán.

A bonyolultabb problémák megoldásában útmutatót adnak az alkalmazottak, október folyamán például 81 személyt fogadtak meghallgatásra.

A lakosság-nyilvántartó iroda mobil-csapata 11 olyan személyhez látogatott el személyi igazolvány elkészítés érdekében, akik fekvő betegek, és emiatt nem áll módjukban az intézményt felkeresni.


Kevesebben fordultak a hivatalhoz, mnt a nyári hónapokban
Kevesebben fordultak a hivatalhoz, mnt a nyári hónapokban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: