2012-02-08 15:38:25• hírek • Szatmár.ro

Tavalyi munkájáról számolt be a lakossági nyilvántartó

2012-ben Szatmárnémetiben és a környező településeken lakók közül 11706 személynek jár le a személyi igazolványa és 1439-en töltik be a 14. életévüket, így nekik is személyi kártyákat fognak készíteni a Lakossági Nyilvántartóban.

A tavalyi évben 2147 születést jelentettek be - majdnem 200-al kevesebbet, mint 2010-ben.

A Szatmárnémeti Lakossági Nyilvántartó vezetője, Ionel Torja szerda délben megtartott sajtótájékoztatóján mutatta be az intézmény 2011-es tevékenységét. Elmondta: bár a kelleténél jóval kevesebben vannak, igyekeztek megvalósítani a kitűzött feladatokat és kiszolgálni a lakosságot a lehető legnagyobb operativitással. A nyilvántartóhoz egyébként nem csak Szatmárnémeti városa tartozik, hanem további kilenc község - Pusztadaróc, Szamosdob, Berekszó, Batiz, Mikola, Lázári, Szatmárudvari, Vetés és Egri - lakosságának nyilvántartása, az ott élők által igényelt okiratok kibocsájtása is az ő feladatuk.

A bemutatott statisztikai adatok tekintetében kijelentették: 2011-ben összesen 2147 születési bizonyítványt adtak ki megszületett gyermekeknek, és további 4390-et külön kérésre. Ezek többségének kibocsájtására azért volt szükség, mert a nálunk megszokott születési bizonyítványt csak az országban fogadják el, ezért egy újfajta, nemzetközit adtak ki azoknak a kérelmezőknek, akik külföldön élnek vagy dolgoznak. Mások a dokumentum elvesztése vagy megrongálódása miatt kértek ki újabb bizonylatot.

A házassági bizonyítványok tekintetében is 1213-at adtak ki főleg külföldön dolgozóknak, ugyanis több országban a külföldiektől csak három hónapnál nem régebben kibocsájtott dokumentumot fogadnak el. Emellett a új házasságkötések száma 731 volt, ezért ebben a tekintetben is csökkenés érzékelhető a 2010-es 763-hoz képest. A válások száma viszont nőtt: 2011-ben 318 házaspár mondott búcsút egymásnak, tavalyelőtt pedig 304.

Ionel Torja tartott sajtótájékoztatót

Az elhalálozási bizonyítványok közül tavaly 1760-at állított ki a Szatmárnémeti Lakossági Nyilvántartó, 2010-ben pedig 1737-et.

Ionel Torja, az intézmény vezetője elmondta: a 2012-es évben is folytatni fogják a már megkezdett programjaikat. Ezek közül kiemelendő például a "14 éves lettem", amelyben iskolákban hívják fel a diákok figyelmét, hogy személyi kártyát kell csináltassanak, vagy a "Személyi kártyát minden romának", amelyben elsősorban a roma lakosság számára készítenek dokumentumokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: