2016-02-22 13:02:48• hírek • Szatmár.ro

Többen házasodtak a tavaly, de nem csak ezért nőtt a névváltoztatások száma

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal talán legjobban működő szolgálata a lakossági nyilvántartó. A folyamatos fejlesztésekről, az online időpontkérésről és a hozzájuk fordulók 93 százalékos elégedettségi arányáról is beszélt éves beszámolójában Torja Ionel igazgató. Kiderült az is, hogy régóta nem volt ennyi névváltoztatás, mint a tavalyi évben.

A polgármesteri hivatal gyűléstermében tartotta a 2015-ös év eredményeit, statisztikai adatait bemutató sajtótájékoztatóját a Szatmárnémeti Lakossági Nyilvántartó vezetője, Torja Ionel. Az intézmény működésével kapcsolatban tudni kell, hogy nem csak a megyeközpont lakóival foglalkoznak, ezért az általuk bemutatott adatok - a születési- és az elhalálozási bizonyítványok, személyi igazolványok vagy akár névváltoztatások - nem csak Szatmárnémetire érvényesek, hanem hozzájuk tartozik  több környékbeli község is: Egri, Szatmárudvari, Mikola, Lázári, Szamosdob, Batiz, Vetés, Felsőberekszó és Pusztadaróc.

Torja szerint sokban megkönnyíti az irataikat megújítók, cserélők dolgát, hogy a polgármesteri hivatal internetes oldalán ma már szinte minden irat igénylése esetében megtalálható a szükséges dokumentumok listája, így a külföldről hazalátogatók is időben előkészíthetik a dossziét, ha mondjuk hamarosan lejárna a személyi igazolványuk. Időpontot is lehet online foglalni a kérvények leadására, így gyakorlatilag várakozás nélkül lehet személyi igazolványt igényelni - igaz, online időpontot foglalni egyelőre csak egy ügyintéző ablakhoz lehet. Nagy népszerűségnek örvend a házasságkötés időpontjának online lefoglalása is: a 2015-ös 763 párból túlnyomó többségük ilyen módon választotta ki a polgári esküvő időpontját.

A személyi igazolványok kiadásával kapcsolatban örömteli hír, hogy az igénylés leadása ma már sokkal operatívabban működik, mint néhány éve: 15 percről 7 percre csökkent az ügyintézés átlagos ideje - talán ennek is köszönhető, hogy a lakossági nyilvántartóhoz fordulók elégedettségi aránya 93 százalék.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy idén csak Szatmárnémetiben 6908 személy személyi igazolványa fog lejárni, emellett pedig 1098 fiatal tölti be a 14. életévét, szóval bőven lesz munkájuk a személyi igazolványokkal foglalkozó tisztviselőknek. A környező községeket is figyelembe véve az említett adatok 8847-re és 1570-re változnak.

A házasságkötések száma tehát 763 volt tavaly, ami jelentős emelkedést mutat a 2014-es adatokhoz képest - akkor ugyanis csak 675 házasságkötés történt.

Az elhalálozások száma is nőtt: 1876-an vesztették életüket Szatmárnémetiben és környékén 2015-ben, szemben a tavalyelőtti 1759-es adattal. A születések száma 2273 volt 2015-ben a lakossági nyilvántartó adatai szerint.

A névváltoztatások száma is jelentősen nőtt: a 2014-es adatok szerint 65 személy kérte ezt, ehhez képest szinte 100 százalékos az emelkedés, hiszen 2015-ben 109-en jelezték ez irányú igényüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: