2015-02-20 13:51:33• hírek • Kocsis Zoltán

Havonta legkevesebb két drogeset a Szatmár Megyei Kórházban

Noha a Szatmár Megyei Kórház szakembereinek átlagosan havonta legkevesebb két drogesetet kell ellátniuk, egyetlen iskola sem vette igénybe a megyei drogprevenciós központ terápiás segítségét. Mindezt Camelia Iacob, a Szatmár Megyei Drogmegelőzési és Tanácsadó Központ vezetője mondta el pénteken azon a megbeszélésen, amelyen többek között a tanfelügyelőség, a rendőrség, valamint a megyei iskolák képviselői vettek részt.

Iacob ezen már-már szemrehányóan elmondta, noha érezhetően nő a drogfogyasztás a fiatalok körében, a tanintézmények soha nem fordulnak a drogprevenciós központhoz, csak hogy azok előadásokat tartsanak. A terápiás lehetőséggel viszont egyetlen intézmény sem él: valószínűleg cikinek érzik az iskolával szemben vagy egyszerűen nem ismerik fel a drogfogyasztás tényét.

A szakember figyelmeztetése szerint a drogfogyasztás legszembetűnőbb jelei közé tartozik, hogy a gyerek addigi viselkedése rövid időn belül gyökeresen megváltozik. Egy másik fontos ismérv az aluszékonyság. Tapasztalataiból kiindulva elmondta, hogy az egyik leginkább veszélyeztetett kategóriát a külföldön élő és dolgozó szülők itthon maradt gyerekei képezik.

„A legnagyobb hiba, amit iskolaként elkövethetünk, ha kirúgjuk a diákot - így süllyedhet el még jobban, így lesz belőle nem csak fogyasztó, hanem dealer. Szülőkként pedig azonnal forduljunk pszichiáterhez", fogalmazott Iacob.

A drogprevenciós központ a megyei rendőrséggel és a tanfelügyelőséggel karöltve „Egy nap a te iskoládban" címmel kampányt indított a droghoz nyúlás megakadályozására. Ennek keretein belül március közepéig a megye 18 líceumát keresik majd fel, ahol igyekeznek bemutatni a gyerekeknek a drogozás ártalmait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: