2020-05-04 09:45:57• hírek • Szatmár.ro

Több vércsoportból is komoly hiánnyal küzd a szatmári vérközpont

illusztráció
illusztráció

Vérhiánnyal küzd a Szatmár Megyei Vérközpont, szinte egyik vércsoportból sincs néhány adagnál több most raktáron.

Dr. Doina Crișantól, a vérközpont vezetőjétől megtudtuk, érezhetően megcsappant az önkéntes véradók száma az idei első negyedévben, a januári, februári és márciusi hónapokban összesen 2400 önkéntes véradója volt a Károlyi úti vérközpontnak.

„Ez mintegy 300 személlyel kevesebb, mint volt egy évvel korábban, amit meg is érzünk, ugyanis jelenleg komoly vérhiánnyal küzdünk” – magyarázta az intézményvezető. Elmondta továbbá, jobb napokon akár 30–35-en is megfordulnak a vérközpontban, de vannak olyan napok, amikor ennél is kevesebb véradó érkezik.

Mindezek okán a raktáron lévő vérplazma mennyisége is kritikusan lecsökkent, egyedül a nullás vércsoportból van még valamennyi raktáron, viszont az A2 RH +, A2 RH-, B3 RH+, B3 RH-, AB4 RH+, és AB4 RH- vércsoportokból csak alig van, vagy egyáltalán nincs készleten.

A központ vezetője továbbá azt is elmondta, a kialakult járványhelyzet miatt a vérközpontban hetek óta fokozottan odafigyelnek a véradók és a személyzet védelmét szolgáló óvintézkedések betartására: a személyzet maszkot és kesztyűt visel, míg a véradók alá egyszer használatos lepedőt helyeznek el, a kézmosás pedig mindenkinek kötelező.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk úgy a véradók, mint az alkalmazottaink biztonsága érdekében, ezért mindenkit arra buzdítok, hogy ha teheti, jöjjön vért adni. Jelen pillanatban is hatalmas kereslet mutatkozik a vérre, úgy Szatmár megyében, mint általában az országban, ezért úgy érzem, mindenkinek felelőssége, hogy éljen véradói jogával” – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Ugyanakkor minden véradót egy teljes és ingyenes véranalízisben is részesít a központ, de a leadott vér fejében jár 7 ebédjegy, illetve egy, az állam és a munkáltató által elismert szabadnap is.


Dr. Doina Crișan, a Szatmár Megyei Vérközpont vezetője

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: