2007-08-01 18:35:00• hírek • István Löchli

Vízi vadászkutya

 Nemcsak vízi vadászatra, hanem hobbykutyaként is tarthatóak.

 A vízi kutyafajtákhoz tartozó egyedek mindegyikétől elvárható a mezei-, vízi- és erdei munka végzése, vagyis a lövés előtti és utáni feladatok mindegyikében jártasságot kell tanúsítaniuk.

A lőtt, illetve a sebzett vad zöme vízbe vagy a vízpartot övező nádas, sásos, nem ritkán járhatatlan sűrűjébe esik. Ezek megtalálására és terítékre hozására a vadászat végeztével jó vadászkutyák nélkül a vadásznak semmi esélye sincs. Ezeket a feladatokat, a jól betanított vízi vadászkutyák látják el. A lövést követően kizárólag parancs alapján mehet a vad felkutatására, ellenkező esetben elronthatja a vadászat hátra lévő részét, mert a récék és a ludak rendkívül figyelmes, óvatos madarak ugyanis a legkisebb gyanús esemény elriasztja őket.

A sebzett vízi vadat – vízen és szárazon – a hátrahagyott szagnyomon követi, de mivel nem a legkitartóbbak és a körülmények úgy alakulnak, hogy a vad megfogására nincs esélye, úgy az üldözést feladhatja. A vadászkutya szisztematikus keresésével válik a vadász hasznos segítőjévé. A ladikos vadászatnál úgy kell elhelyezni a kutyát, hogy ne veszélyeztesse jelenlétével és cselekedetével a vadászt és a biztonságos lövés leadását. Ugyanakkor a csónakból parancsra történő kiugrásban a kutya ne legyen gátolva.

A kutyának fajtától független a vízben irányíthatónak kell lenni. Sebzett vad esetén, amennyiben vizuális munkára nincs lehetőség, a víz felületén maradt szag alapján keresi meg az elejtett madarat, és mikor megtalálta, meg kell fognia, és a csónakhoz kell vinnie. Hideg időben a gazda kötelessége, hogy munka végeztével kutyáját szárazra törölje, és mielőbb védett helyre vigye. Ez alól csak akkor mentesülhet, ha olyan feladat van még hátra, ahol a kutya futva dolgozhat. A vadászkutyák egészsége csak így védhető meg!

Végezetül pedig még csak annyit, hogy az ebbe a csoportba tartozó kutyák nemcsak vízi vadászatra alkalmasak, hanem hobby kutyáknak is, mivel nagyon kiegyensúlyozottak és ember-centrikusak.

{youtube}omZOzu_Msg8{/youtube} 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: