2020-01-23 14:22:46• hírek • Bede Emőke

Több tucatszor riasztották elfajult családi vitákhoz a rendőröket 2019-ben

A családon belüli erőszak kérdésével mindannyian találkozunk életünk során: jobbik esetben azért, mert a papírvékony falak miatt áthallatszik ez-az,rosszabbik esetben pedig azért, mert mi magunk kerültünk a folyamatos bántalmazás csapdájába, melyből egyedül menekülni csak keveseknek sikerül.

2009 és 2016 között Romániában 1 374 személy vesztette életét a családon belül elszenvedett brutalitás miatt, épp ezért fontos, hogy a bántalmazottaknak legyen hova segítségért fordulniuk, és ne kelljen napokig egy ügyészségi döntésre várniuk. Szerencsére 2018. december 28. óta a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetben eljáró rendőrök dönthetnek úgy, hogy egy ideiglenes távoltartási végzést állítanak ki a család tagjait rettegésben tartó féllel szemben annak érdekében, hogy megakadályozzák azt egy esetleges bűncselekmény elkövetésében. De vajon élnek-e ezen eszközzel az egyenruhások, ha egy családi balhéhoz riasztják őket? Nos, mi utána jártunk.


Nagy Florentina rendőrbiztos szerkesztőségünknek elárulta, 2019 folyamán nem kevesebb mint 62 ideiglenes távoltartási végzést állítottak ki a Szatmár megyei rendőrök. Ezek közül 59-et az áldozat, 3-at pedig más, az ilyen ügyekben illetékes szervek kérésére. Arról azonban, hogy milyen okok állnak konfkliktusok mögött, és pontosan milyen viszonyban állnak az érintett felek, a rendőrségnek csak július 1-től vannak adatai. Mint megtudtuk, július 1. és december 31. között a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség kötelékébe tartozó egyenruhások összesen 28 ideiglenes távoltartási végzést állítottak ki. Az esetek számottevő részében nagy fokú alkoholfogyasztás során fokozódtak fel annyira az indulatok, hogy a rendőrség közbelépésére volt szükség, de a hatóság kulcsfontosságú faktorként jegyzi a szegény életkörülményeket, a rendezetlen családi körülményeket, a pénzügyi gondokat és a féltékenységet is.


Emellett azt is sikerült megtudnunk, hogy milyen kapcsolatban állt az agresszor és a bántalmazott fél. A legtöbb, akár tettlegességig fajuló konfliktus a házaspárok között alakult ki, a rendőrségnek 16 ilyen esetben kellett közbelépnie, további 10 esetben pedig „csak” élettársakról volt szó. Egy esetben apa és fia esett egymásnak, egy másik alkalommal pedig testvér rontott rá testvérére.


Minden, amit az ideiglenes távoltartási végzésről tudni érdemes

Az 5 napig érvényes távoltartási végzést a rendőr abban az esetben állíthatja ki, ha úgy véli, hogy a család bármelyik tagjának személyi szabadságát vagy testi-lelki épségét veszélyezteti a vele egy háztartásban élő másik személy. Ilyenkor egy 21 kérdésből álló kérdőívet alapul véve feltérképezik a helyzetet, majd az eredményeket kiértékelve, a törvény adta keretek között dönthetnek arról, miként orvosolják azonnal a helyzetet.


A végzés kiállításához nincs szükség bírósági beleegyezésre, azonban a rendőrnek kötelessége az ügyet 24 órán belül továbbítani az területileg illetékes ügyészségre is. Az említett állami szervnek a törvény értelmében 48 órája van arra, hogy döntsön: ha indokoltnak tartja az intézkedést, akár meg is hosszabbíthatja a végzés érvényességét, viszont ha úgy ítéli, a családtagok nincsenek veszélyben, semmissé is teheti azt. Természetesen az ügyészség döntését meg is lehet fellebbezni, erre az agresszornak maximum 48 órája van. A döntéstől függetlenül az ügyésznek mindenképp tájékoztatnia kell az eredményről az esetben eljáró rendőrséget is. A végzés mellett értelemszerűen bűnügyi eljárást is indíthatnak az elkövető ellen. Nem hiábavaló tehát a segélykérés: legyünk fül- vagy szemtanúk vagy akár bántalmazottak, merjünk lépni, hisz ezzel talán megmentünk egy életet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: