2019-05-28 08:45:47• hírek • MTI

Több tucat rabot fojtottak meg a brazíliai Manaus börtöneiben

Brazil rohamrendőrök a Puraquequara börtönnél, Manaus-ban 2019. május 27-én. Fotó: Sandro Pereira / AFP
Brazil rohamrendőrök a Puraquequara börtönnél, Manaus-ban 2019. május 27-én. Fotó: Sandro Pereira / AFP

Legalább negyven rabot fojtottak meg hétfőn a közép-brazíliai Manaus négy börtönében kitört zavargásokban – közölték helyi hatóságok, jelezve, már sikerült helyreállítaniuk a rendet.

Vasárnap tizenöt embert fojtottak meg vagy késeltek halálra a dzsungelváros egyik börtönében rivális bandák összecsapásában. Az incidens délben, a rablátogatások idején történt. A zavargások gyorsan terjedtek egyik börtönről a másikra. A hatóságok összesítése szerint hétfőn további 42 holttestet találtak a négy börtönben, és az áldozatok szinte mindegyikén fojtogatás nyomai láthatók.
 

A brazíliai fegyintézetek nagy része gyakorlatilag drogbandák ellenőrzése alatt áll, amelyek innen toboroznak újabb tagokat maguknak.
 

Két évvel ezelőtt, 2017 januárjában három hétig tombolt az erőszak két rivális drogbanda között a latin-amerikai ország északi és északkeleti részén található börtöneiben, akkor 150 fogoly halt meg a mészárlásban.
 

A brazil börtönökben jelenleg 730 ezer rabot őriznek. Ez a szám ötven százalékkal haladja meg az intézmények befogadó képességét. A túlzsúfoltság miatt gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot, külön kifogásolva az elégtelen élelmezést, és hogy a cellák sokszor annyira zsúfoltak, hogy nincs hely bennük lefeküdni.
 

Jair Bolsonaro, az ország jobboldali elnöke megígérte, hogy visszaveszi az ellenőrzést a brazil börtönök fölött, és újabb fegyintézeteket épít a zsúfoltság megszüntetéséért.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: