2018-04-14 11:55:31• hírek • Bede Emőke

Több tucat gyerek vett részt a szombati madárlesen

Immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Romániai Madártani Intézet szatmárnémeti osztálya a Madarak Napja nevű programsorozatot, melynek célja, hogy a fiatal generáció figyelmét is felhívja a madarak védelmének fontosságára.

A szombat délelőtt 10-kor elrajtoló esemény egy rövid ismertetővel kezdődött. Mint azt a szatmári Madártani Egyesület vezetője, Fazekas Lóránd elmondta, a Földön jelenleg kb. 9000 madárfaj él, ezek közül pedig közel 600 faj Európában is felfedezhető. Fazekas azt is elmagyarázta a természetkedvelő gyerekeknek, miért olyan fontos tudni, hány faj hány egyede él egy-egy területen. Egy madárpopuláció életének alakulása ugyanis hűen tükrözi az ember óvó vagy romboló magatartását, így a drasztikus létszámcsökkenés mindig komoly gondra figyelmeztet. Épp emiatt elengedhetetlen, hogy folyamatosan nyilvántartsák a madarakat, a legkisebbektől a legnagyobbakig.
 

Ezt követően a gyerekek több csoportra oszlottak, majd megindultak a Kossuth-kert minden irányába, hogy élő és virtuális madármegfigyelésen vegyenek részt. A nap során a diákok ornitológiai tudásukat is összemérték egy kvíz formájában, a legfelkészültebbeket idén is tudományos folyóiratokkal jutalmazták. Nem maradt el a már jól megszokott aszfaltrajzverseny sem, egy standnál pedig ismeretterjesztő szórólapokhoz és kitűzőkhöz lehetett jutni.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: