2010-12-27 13:29:39• hírek • Balog Anita

Több tíz személyt öntött el az ár Mikolában

December 25-én este kezdett gyűlni a víz a Mikola egyik alacsonyabban fekvő utcájában, emiatt húsz felnőtt és tizenhárom gyerek hagyta el otthonát. Néhány vályogból készült házba már vissza sem lehet költözni, ugyanis megrepedtek a falai. A Szatmár.ro a helyszínen járt.

A községközpontban, ha kicsit gyorsabb ütemű az olvadás,  gondot okoz a belvíz, a falu alacsonyabban fekvő részén már régebben is összegyűlt a víz, de távoltól sem akkora mennyiségben, mint  ahogy az idén történt. A hideg, havas időjárást hirtelen enyhülés és eső követte, emiatt volt, hogy fél méteres víz gyűlt az elsősorban romák által lakott házak udvarában, behatolva az épületekbe is, tönkretéve az ott lakók karácsonyát.

A nagy víz miatt húsz felnőtt és tizenhárom gyerek volt kénytelen elhagyni az otthonát, hiszen amellett, hogy a víz sok helyen behatolt a lakásokba, a vályogból készült házak egy része veszélyessé vált. A falak megrepedeztek, két melléképület pedig össze is omlott az árvíz miatt.

A Sürgősségi Helyzetek Felügyelősségének emberei már szombat este megkezdték a víz kiszivattyúzását, vasárnap egész nap dolgoztak, de hétfő délelőtti látogatásunk alkalmával még bőven volt víz a romasoron. Egy pumpa folyamatosan szívta a vizet az elöntött területről, de a tízezer literes óránkénti teljesítmény ellenére sem lehetett normalizálni a helyzetet.

Az elöntött házakban lakók bizakodnak: elsősorban abban, hogy mielőbb visszaköltözhetnek a lakásukba, már amelyikbe lehet. Azon lakásokba, ahol a falak is megrepedtek, és fennáll az összedőlés veszélye, már biztos nem lehet visszaköltözni. Dobos István polgármester szerint az ezekben a lakásokban élők szociális lakásba költözhetnek majd.

Elöntötte a víz a falu alacsonyabban fekvő részét
Elöntötte a víz a falu alacsonyabban fekvő részét


Folyamatosan zajlik a víz elszivattyúzása
Folyamatosan zajlik a víz elszivattyúzása




Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: