2009-05-30 18:27:15• hírek • MTI

Több százezer magyar az ünnepségen

Méltóságteljes, fegyelmezett hangulatban ért véget a pünkösdszombati zarándoklat Csíksomlyón.

Az ünnepségre és szertartásra több százezer magyar érkezett a tengerentúlról, a Kárpát-medencéből, a magyarországi városokból, Erdély településeiről, Európa más részeiből. A moldvai csángók is nagy számban voltak jelen, tiszteletükre az idén is rendeztek külön csángó misét.

Az eseményre nem hivatalos minőségükben, hanem zarándokokként magyar politikusok is érkeztek, Németh Zsolt, Semjén Zsolt, Lezsák Sándor, Gál Kinga. Ott volt Tőkés László református püspök is.
A tömeg méltóságteljesen énekelte el a pápai, a magyar és a székely himnuszt, majd hosszú sorokban ereszkedett le a hegyről. A szertartás ideje alatt folyamatosan szemerkélt az eső, ami később záporrá erősödött, de ez nem zavarta meg az eseményt.

 

A rendfenntartó erők mintegy hatszáz tagja biztosította az utakat, hogy a zarándokok haladását semmi se akadályozza. Szigorúan betartották a forgalomkorlátozást. A rohammentők nyolc kocsival vonultak ki a helyszínre, gyors ellátásban részesítették a segítségre szorulókat.

A Kegytemplomhoz vezető Pék utcát az idén nem népesítették be nagy számban az árusbódék, azok csak magánterületen, a nyitott kapukon belül kaptak engedélyt portékáik eladására. Többnyire kézműves termékeket, kegytárgyakat, könyveket kínáltak, ezúttal nem voltak jellemzőek a "bóvli" emléktárgyak.


Méltóságteljes, fegyelmezett hangulatban ért véget a pünkösdszombati zarándoklat Csíksomlyón.
Méltóságteljes, fegyelmezett hangulatban ért véget a pünkösdszombati zarándoklat Csíksomlyón


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: