2012-02-29 12:59:47• hírek • Póti Orsolya

Több százezer lejbe kerül a krónikus és daganatos betegek ellátása

A Szatmár megyei daganatos vagy krónikus betegségben szenvedők kezelése akár több százezer lejbe is kerülhet. A Megyei Egészségbiztosító Pénztár ezeket a kiadásokat az Egészségügyi Minisztérium költségvetéséből finanszírozza - tudtuk meg Dr. Gliga Ravecatól, a Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztár orvosi igazgatójától.

A HIV-fertőzöttek száma a világon meghaladja a 35 milliót. Romániában közel tizenhatezer fertőzöttet regisztráltak, míg Szatmár megyében tizenhárom beteget tartanak nyilván. Dr. Gliga Raveca, orvosi vezető elmondta: a Szatmár megyében élő HIV-fertőzöttek száma évek óta nem változott, jelenleg is tizenhárom beteget tartanak nyilván.

„A betegek kezelését az Egészségügyi Minisztérium országos programjából finanszírozzuk. Egy személy kezelése több mint 11.000 lejbe kerül." - magyarázta Gliga.

Megyénkben emelkedett a tüdőtuberkulózisban (TBC) szenvedő betegek száma. Az elmúlt év folyamán a szaktárca összesen 497 beteg kezelési költségeit támogatta, ami betegenként 517 lejt jelent.



A daganatos megbetegedések száma is növekvőben van, nőknél a leggyakoribb a mell-, a végbél- és a méhnyakrák, míg férfiaknál a prosztata-, a tüdő- és a vastagbél rák. 2011-ben 3600 lejbe került egy daganatos megbetegedésben szenvedő kezelése, azonban ez a költség a betegség stádiumának, típusának függvényében akár 200.000 lejre is nőhet.

Mára már népbetegségnek számít a cukorbetegség, és ezt a Szatmár megyében regisztráltak száma igen jól tükrözi, ugyanis 16.500 diabéteszes beteget tartanak számon. Megyénkben összesen 10.857 beteg költségét kezelték, ami fejenként 382 lej és 1100 lej között van.

174 Szatmár megyei beteg kapott tavaly térd- illetve csípőprotézist az ortopédiai országos program keretében, ami egy főre átlagosan 2633 lejt jelent. Az országos programok keretében 27 szervátültetésen átesett beteg kezelését, és közel 200 veseelégtelenségben szenvedő ellátást finanszírozták. A veseelégtelenségben szenvedő betegeknek havonta akár 12 dialízisre is szükségük volt, és csak egy ilyen kezelés ára 472 lej.

Az országos program keretében tizenhat ritka betegségben szenvedő személy ellátását tették ingyenessé az elmúlt évben. Négy cisztás fibrózisban szenvedő ellátási költsége személyenként 22.058 lej volt, kilenc hemofiliás beteg kezelési költsége személyenként 11.100 lej, valamint elláttak három amiotrófiás laterális szklerózisban szenvedő pácienst, ezek egy főre eső kezelési költsége 8869 lej.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: