2019-06-06 07:40:59• hírek • Bede Emőke

Több százan kapták kézhez a napokban a jogtalanul legombolt autós illetéket

Közel két éve döntött úgy a román kormány, hogy mindenkinek visszafizetik azokat az összegeket, amelyeket 2007 és 2017 között különféle illetékekként gomboltak le az autóbeírás előtt álló állampolgárokról.

A döntés azt követően született, hogy 2017 februárjában a bukaresti kabinet eltörölte a környezetszennyezési illetéket, és ezáltal jelentősen olcsóbbá tette a használt járművek forgalomba helyezését. Romániában 2007 óta létezik ilyen adó, amelyet időnként átneveztek. Először az autóregisztrációs adót vezették be 2007-ben, de azt kifogásolta az Európai Unió az áruk szabad mozgásának korlátozása miatt. Románia 2007-es uniós csatlakozása óta vámmentesen lehet használt autót bevinni Nyugatról, Bukarest pedig a regisztrációs adóval próbálta meggátolni, hogy az ország Európa autótemetőjévé váljék – írta akkoriban az MTI. Az Európai Bíróság 2011 áprilisában állapította meg, hogy Románia megsérti az európai uniós jogot az autóregisztrációs adóval. Ezt követően csökkentették az adó mértékét, majd 2013-ban átnevezték környezetszennyezési illetéknek, melyet 2017-ig fizethettek a leendő autótulajdonosok.


A visszafizetésre vonatkozó döntést követően csak úgy záporoztak a kérvények az illetékes hatóság felé, majd lassan megindultak a kifizetések is. A legutóbbi visszautalási hullám június 3. és 5. között zajlott. Ennek során Szatmár megyében 2580-an kapták vissza a 2007. január 1. és 2017. január 31. között befizetett pénzt, melynek összértéke 2 047 388 lej volt. Ugyanezen három nap alatt országos szinten 420 ezer személynek utalták ki az összesen 700 millió lejnyi pénzt  – tájékoztatta portálunkat a Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) Szatmár megyei irodája, mely azt is közölte, hogy a kifizetések a közeljövőben is folytatódnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: