2018-11-09 10:56:33• hírek • Bede Emőke

Több száz vaddisznót lőttek ki Szatmár megyében

Még mindig jelen van megyénkben a sertéstartó gazdák által rettegett betegség, az afrikai sertéspestis, a fertőzésgócokat egyelőre nem sikerült teljes mértékben felszámolni.

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság legfrissebb közleménye szerint az afrikai sertéspestis fertőzésgócainak térképén még mindig szerepel Bocskó, Nagytarna és Nagygérce. Emellett nem is olyan régen Érdengelegen is felütötte fejét a betegség. Hogy ezen a településen is sertésekre különösen veszélyes ASP-ről van szó, már laboratóriumi vizsgálatok is igazolták. Az említett települések 10 kilométeres körzetében tilos állatorvosi engedély nélkül szállítani az disznókat, és azt is jó tudni, hogy az állatvásárok továbbra is zárva tartanak.
 

Ezzel kapcsolatban Darius Filip prefektus óvatosságra intette a megye lakosságát. Kiderült ugyanis, hogy az ország más részein már csalók garázdálkodnak, akik szinte féláron vásárolják fel a sertéseket a gazdáktól kihasználva a tényt, hogy sokan nem tudnak másként megszabadulni az eladásra váró disznóktól. A csalók ezt követően a megye más településein magasabb áron értékesítik a négylábú vásárfiát, komoly nyereségre szert téve ezáltal. Arra azonban nem gondolnak, hogy ezzel a módszerrel zöld utat adnak az afrikai sertéspestis terjedésének, hiszen így egy fertőzött sertés gond nélkül bekerülhet egy egészséges állományba.
 

 A szomszédos Máramaros megyében egy gazda már belesétált a csapdába, három sertést vásárolva a csalóktól. Kis idő múlva azonban kettő elhullott és a harmadikban is kimutatták a fertőzés jelenlétét. Szatmár megye prefektusa arra int minden gazdát, felelősségteljesen kezeljék a helyzetet, ne kereskedjenek állatorvosi engedély nélküli állatokkal, hiszen ha illegálisan művelik mindezt, a DSVSA nem tudja majd őket kártérítésben részesíteni. A kártalanítás során a piaci árnak megfelelően fizet az igazgatóság, ehhez azonban a sertéseket be kell jelenteni az országos adatbázisba.
 

Ugyanakkor a DSVSA arra is figyelmeztet, hogy a fertőzésnek leginkább kitett állatállomány a vaddisznóké. Mióta először jelent meg megyénkben az afrikai sertéspestis, nem kevesebb mint 312 vaddisznót lőttek ki a vadászok. Azon állatok száma pedig, amelyet elhullásuk után fedeztek fel, már elérte a 30-at, ezek közül 12-ről mutatták ki laborvizsgálatokkal, hogy a fertőzés végzett vele.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: