2019-01-22 08:11:19• hírek • Bede Emőke

Több száz töltényt, vadászpuskákat és pisztolyokat foglaltak le a rendőrök 2018-ban

Egy Szatmár megyei bűnszervezet egyik tagjánál foglalták le ezeket a lőfegyvereket 2018-ban.
Egy Szatmár megyei bűnszervezet egyik tagjánál foglalták le ezeket a lőfegyvereket 2018-ban.

A Szatmár Megyei Rendőrség Fegyverek, Robbanószerek és Veszélyes Anyagok Osztályának is fogásokban gazdag éve volt a tavaly, hiszen az akciók során a több száz kilónyi petárda és veszélyes hulladék mellett vadászpuskákat és pisztolyokat is találtak.

Amint az a hétfőn közzétett statisztikákból kiderül, 2018-ban az osztály munkatársai 66 fegyverekkel, robbanószerekkel és egyéb veszélyes anyagokkal kapcsolatos bűncselekményt konstatáltak, s sikerült lezárniuk 86 bűnügyi dossziét is. Ugyanakkor a rendőrség azt is közölte, hogy a tavalyi évben 364 ellenőrző akciót szereztek, s ezek nem is maradtak eredmény nélkül. Az elmúlt 12 hónap során ugyanis sikerült lefoglalni 13 lőfegyvert (négy vadászpuskát, egy sportpuskát, öt légpusát és 3 önvédelmi pisztolyt), 320 töltényt, 190,5 kilogrammnyi petárdát és egyéb tűzijátékokat, valamint 821 kilogramm veszélyesnek ítélt hulladékot is.
 

Megyénkben jelen pillanatban 1811 személy rendelkezik fegyvertartási engedéllyel. Közülük 1199-en emberi élet kioltására is alkalmas fegyvert birtokolnak, de nem kell azonnal megretteni ettől a viszonylag nagy számtól, ugyanis kivétel nélkül mindegyik esetben vadászokról van szó. A fennmaradó 612 személy olyan fegyverek birtoklására kért engedélyt, melyek rendeltetésszerű használat esetén nem alkalmasak emberi élet kioltására. Gondolhatunk itt az önvédelmi célokat szolgáló gumilövedékes vagy gázfegyverekre, esetleg a sportlövészet űzéséhez szükséges pisztolyokra és puskákra is.


Természetesen az engedély megszerzése korántsem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Az első és legfontosabb kérdés, hogy honnan tehetünk szert egy fegyverre. A legegyszerűbb megoldás a vásárlás, de természetesen csakis legális forrásból, azaz engedéllyel rendelkező fegyverkereskedővel érdemes üzletelni. Emellett az is előfordulhat, hogy valaki öröklés vagy adományozás révén jut fegyverhez, az engedélyt természetesen ilyenkor is ki kell váltani. Azok, akik már rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, a fentebbi eseteken kívül akár bérelhetnek is eszközt. Ha külföldről tervez valaki ilyen jellegű „játékszert” behozni, akkor mindenképp meg kell őrizni a vásárlás során kiállított számlát, illetve rendelkeznie kell egy, az EU területén fegyverszállításra feljogosító dokumentummal is. A legfontosabb tudnivaló azonban az, hogy a fegyverszerzést legfeljebb három napon belül jelenteni kell a rendőrségen is. Ha pedig úgy hozná a sors, hogy a tulajdonos akarva-akaratlanul megválik fegyverétől, akkor azt maximum 10 napon belül jelezni kell az illetékes hatóság felé. Erre vonatkozó további információk a rendőrség honlapján érhetőek el.


A fegyverviselési engedély mellé sajnos hivatalból nem adnak egy adag felelősségteljességet is, épp ezért maguknak a tulajdonosoknak kell belátni, az eszközök felelőtlen használat esetén könnyen komoly sérülést okozhatnak, szélsőséges esetben pedig akár halálos sebet is ejthetnek. Az elmúlt négy évben Szatmár megye területén két vadászbaleset történt, mindkettő a fegyver felelőtlen használata miatt –árulta el korábban a Szatmár.ro kérdésére Alina Tinca rendőrségi szóvivő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: