2018-09-06 06:38:59• hírek • hirado.hu

Több száz tengeri állatot mészároltak le a feröeri partoknál

Idén is sokkoló felvételek készültek a hagyományos Feröer szigeteki cetvadászatról, a grindadrápról. Május 22-e és augusztus 21-e között több száz állatot mészároltak le.

Az Egyesült Királyság Sea Shepherd legénysége az idén azért utazott a szigetekhez, hogy beszámolót készítsen az eseményről. A csapat szerint legalább 561 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint és 45 atlanti fehérsávos delfint vadásztak le az idei grindadrápok alatt.
 

Több évszázadra nyúlik vissza a cetvadászat szokása

A cetvadászat hagyományos tevékenységnek számít a Feröer-szigeteken, a szokás az első norvég telepesektől ered. Egy-egy grindadráp során a közösségek lakói csónakokkal eveznek ki, hogy elkapják a part közelében úszó bálnákat és delfineket. A vadászok hurkok, kötelek és kések segítségével fogják el őket, majd a parthoz vontatják azokat. Az állatok húsát speciális eszközökkel darabolják fel, és szétosztják a helyi közösség tagjai között. A többlethúst a helyi üzletekben értékesítik vagy az éttermekben dolgozzák fel. A vadászatokon rendszerint gyermekek is részt vesznek. A grindadráp olyannyira a feröeri kultúra része, hogy a kiskorúak többségét nem is zavarja a lemészárolt cetek látványa. A legénység beszámolója szerint az eseményen olyan emelkedett hangulat uralkodik, mint egy futballmérkőzésen.
 

Több mint 60 ezer tengeri emlős esett áldozatul a vérengzésnek

Az elmúlt ötven évben a becslések szerint a vadászatok során mintegy 62 ezer delfin és bálna pusztult el. Éppen ezért számos természetvédő csoport támadja a grindadrápot. A már-már barbár szokásnak az sem szab gátat, hogy mintegy tíz évvel ezelőtt a Feröer szigeteki vezető orvos a kormány elé tárta, hogy a cetek húsa nem alkalmas emberi fogyasztásra, mivel több egészségre ártalmas anyagot – higany, poliklórozott bifenilek – is tartalmaz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: