2018-06-21 12:52:34• hírek • Bede Emőke

Több száz szatmári kap nemzetközi nyugdíjat

A Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár féléves beszámolójából kiderült, jelenleg a megyében 80 ezernél is több nyugdíjast tartanak számon, és ezek közül ezernél is többen részesülnek nemzetközi nyugdíjban.

Amint arról Erdei Marcel, a nyugdíjpénztár igazgatója a legutóbbi prefektusi kollégium során beszámolt, a megyében 80 173 nyugdíjast regisztráltak, közülük 15 656 rokkantsági nyugdíjban részesül, 1 643-an pedig nemzetközi nyugdíjnak örvendhetnek. Azon romániai állampolgároknak ugyanis, akik huzamosabb ideig dolgoznak legálisan az Európai Unió valamely országában vagy Svájban, jogukban áll kérelmezni inkább az ottani nyugdíjat, melybe természetesen beleszámolják a Romániában ledolgozott éveket is.
 

Erdei elmondta, hogy 2017-ben összesen 953 esetben kérelmezte valamelyik uniós állam, hogy a nyugdíjpénztár kommunikálja feléjük a nyugdíjazásra váró személy Romániában ledolgozott éveinek számát és az erre vonatkozó információkat, 460 esetben pedig már oda is ítélték a kiszámított nyugdíjat. Idén 380 kérelem futott be, 206 személy ügye pedig már le is zárult.
 

Úgy 2017-ben, mint 2018-ban legtöbbször Magyarországon vagy Németországban élő román állampolgárok kérték a Romániában ledolgozott éveik számának elismerését. Évente átlagosan 200-200 kérelem fut be ezekből az országokból, a többi uniós ország jóval kevesebb kérelmet küld a romániai nyugdíjpénztárak felé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: