2018-07-27 09:52:14• hírek • Bede Emőke

Több száz szatmári gyermeket hagynak hátra a külföldi munka miatt

Közhelyesnek hangzik, viszont Romániában különösen igaz: egy jó szülő gyermekei érdekeit szem előtt tartva hatalmas áldozatokra képes. Épp ennek jegyében döntenek sokan úgy, hogy nyugaton keresik meg a biztos alapokra épített jövő kulcsát.

A döntés meghozása senkinek sem könnyű, főleg abban az esetben, ha nem csak egyik, hanem mindkét szülőnek mennie kell a boldogulás érdekében. Csemetéiket itthon hagyják, kire nagyobb testvérek, kire nagyszülők, nagynénik vigyáznak. A tavalyi évre vonatkozó hivatalos országos statisztikák szerint csaknem 100 ezer gyermek élt úgy Romániában, hogy egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozott, ugyanakkor egyes civil szervezetek szerint a szám sokkal nagyobb, mintegy 210 ezerre becsülhető.
 

Szatmár megyében sem ismeretlen ez a jelenség.  A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség a 2017-2018-as tanévben 458 olyan gyereket jegyzett, akinek egyik szülője külföldön dolgozik, de 54 olyan gyerekről is tudtak, akinek édesanyja és édesapja is nyugaton keresi meg a kenyérrevalót. Emellett 61 olyan esetet is regisztráltak, melyben a gyermekét egyedül nevelő szülő vállalt a jobb megélhetés reményében külföldi munkát.
 

Ezzel kapcsolatban a Szatmárnémeti Szociális Közszolgálat felhívást fogalmazott meg a szülők felé. Ebből kiderül, hogy abban az esetben, ha mindkét szülő (vagy a gyerekét egyedül nevelő szülő) külföldön vállal állást, a kiutazás előtt legalább 40 nappal tájékoztatniuk kell erről a lakóhelyük polgármesteri hivatalának szociális osztályát. Ezzel párhuzamosan egy hivatalos gyámot is meg kell nevezniük, aki a távollétükben gondoskodik a gyermekről. A szociális osztály ezt követően ellenőrzi a kijelölt személyt (akinek 18 éven felülinek kell lennie) és azokat a körülményeket, melyeket a hátrahagyott gyermeknek biztosítani tud, a tapasztalatokat pedig egy szakjelentésben összegzik. A jelentés nyomán aztán eldöntik, alkalmas-e az illető a gyámság vállalására vagy sem. Emellett érdemes azt is tudni, hogy ha a családban nincs olyan személy, aki vállalni tudja ezt az ideiglenes tisztséget, akkor a gyerek saját biztonsága érdekében hivatásos nevelőszülőkhöz kerül. A közszolgálat által kiállított gyámságról szóló dokumentum maximum egy éves érvényességgel rendelkezik, viszont ez idő alatt több ellenőrzést is tarthatnak a gyerkmek ideiglenes lakhelyén, hogy megbizonyosodjanak a megfelelő körülmények meglétéről.
 

Hogy milyen hatással van mindez a gyermekekre? Gelu Duminica szociológus korábban a DIGI24-nek adott interjújában idő előtti felnőtté válásról, illetve szocializációs és beilleszkedési problémákról beszélt, viszont nem kell ahhoz szakembernek lennünk, hogy feltegyük a kérdést: kompenzálhatja-e a külföldön megkeresett pénz a külön töltött éveket? 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: