2015-01-30 08:25:47• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti lehet az egyik első, LED-ekkel megvilágított város

Szatmárnémeti lehet az egyik első olyan város az országban - ám vélhetően Európában is -, amely teljes mértékben LED-ekkel oldaná meg a közvilágítását. A tanács csütörtöki jóváhagyását követően már csak a finanszírozásra van szükség.

Az önkormányzat egy nagyváradi céggel már elkészítette a szükséges megvalósíthatósági tanulmányt és az ahhoz kapcsolódó gazdasági-műszaki mutatók is ismertek. Ennek értelmében a mintegy 490 út, utca, sétány közvilágításának modernizálása és LED-ekre való cseréje megközelítőleg négy millió euróba kerülne.

„Vannak arra utaló jelek, hogy a közvilágítás fejlesztésére lehet majd pályázni az EU-nál. Ha tényleg így lesz, akkor nagyon fontos, hogy nekünk már kész terveink vannak, van mit leadnunk", magyarázta a tanácsi jóváhagyás fontosságát Maskulik Csaba tanácsos.

A LED-es technológia legnagyobb előnye, hogy szakemberek szerint közel 70%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos égők. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen beruházás alig öt év alatt meg is térül - olyan körülmények között, hogy a LED-ek élettartama 15 év.

Világszerte az egyik úttörő város ezen a téren Los Angeles, amely 2012-ben kezdte alkalmazni közvilágításra a LED-es technológiát. Az amerikai város önkormányzatának közvilágításért felelős irodája közzé is tett egy fotót, amellyel a különbséget próbálja megmutatni a hagyományos technológiát illetve a LED-es technológiát alkalmazó közvilágítás között. Az alábbi fényképen a bal oldali fotó a hagyományos, a jobboldali pedig a LED-es megvilágításban ábrázolja Los Angeles egyik utcáját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: