2011-02-11 14:22:12• hírek • Póti Orsolya

Több száz kiadvány gazdagította könyvtárunkat

A Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Kulturális Igazgatósága és a Szatmár Megyei Könyvtár közös rendezésében tartották meg február 11-én „A 2010-es Szatmári Kiadói Év" elnevezésű kulturális rendezvényt, amelyen tiszteletét tette Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter is.

Péntek délután a Poesis Multikulturális Központban tizenkettedik alkalommal szervezték meg a „Szatmári kiadói év" elnevezésű rendezvényt, melynek keretében kiállítás nyílt a 2010-es év kiadói terméséből, valamint díjazták a  Szatmár megyében megjelent kiadványokat.  A rendezvényen tiszteletét tette Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter is, valamint részt vettek a Szatmár megyei írók, költők és könyvkiadók, szerkesztők, a művészeti és kulturális élet jeles személyiségei.

A rendezvényt Ardelean Mircea, a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatója nyitotta meg, aki elégedettségét fejezte ki a megyebeli kiadványok óriási száma miatt. A 2009-es évhez képest 2010-ben jóval több  kiadvány  született; összesen  438 különböző tudományos, irodalmi, történelmi és szakirányú alkotás látott napvilágot. Ardelean beszédében elmondta örül annak, hogy az értelmiségi réteg alkotókedvét nem tudta elnyomni a gazdasági válság, sőt a nehéz időszak után jóval több alkotással bővül a könyvtár gyűjteménye.

A megnyitóbeszéd után Kelemen Hunor vette át a szót, aki gratulált mindazoknak, akik a 2010-es évben szellemi tevékenységgel foglalkoztak, alkottak, és gratulált az önkormányzat képviselőinek is, akik támogatták  megyénk kulturális fejlődését. Kelemen kifejtette 2011-ben is folytatódnak azok a programok, amelyek az írott kulturális tevékenységekre vonatkoznak. Továbbra is pályázatokat hirdetnek meg könyvkiadók számára, illetve közvetlen támogatást nyújtanak kulturális folyóiratok számára. "A kultúra nem azért van, hogy profitáljunk belőle, hogy nyereséget hozzon, hanem  a kultúra értékteremtés" -  mondta végezetül Kelemen.

A helyi önkormányzat vezetőségének nevében Ilyés Gyula polgármester és Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök volt jelen. Csehi többek között a Megyei Könyvtár sorsáról beszélt; az elnök hiszi azt, hogy van megoldás a meglevő problémára, és hogy meg is találják a megoldást.

A kulturális esemény második felében eseményen jelenlévő írókat, költőket és tudományos művek szerzőit oklevéllel jutalmazták. Az okleveleket Bura László helytörténész adta át. És, hogy néhány díjazott szerzőt is említsünk: Török József "A magány délkörei" című verseskötetéért jutalmazták költemény kategóriában; Gúzs Imre "Megszólítani a magányt" című művéért kapott díjat próza kategóriában; Veres István a Szatmári Magyar Hírlap mellékleteként megjelenő kulturális folyóiratért, a "Szamos"-ért részesült oklevélben.







Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: