2011-07-31 12:39:32• hírek • Szatmar.ro

Több száz kanyarós eset Szatmár megyében

Illusztráció
Illusztráció

Rekordszámú, kanyaróval fertőződött megbetegedést regisztrált idén megye szerte a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, derült ki az intézmény tájékoztatásából. Az Igazgatóság egy jelentős méretű trichinellózisos megbetegedésről is beszámolt.

Az idei esztendő eddigi mérlege 337 igazolt kanyarós fertőzés, ami rekordnak számít a megyében. Az általában a fejlődő országokban gyakori betegség kiváltó okai elsősorban a higiéniai viszonyok alacsony szintje, nem meglepő tehát, hogy Szatmáron elsősorban a roma közösségek köreiben regisztrálták a fertőzést

A kanyaró vírusa a beteg váladékaival ürül, s cseppfertőzésként terjed. A fertőződés után 9-11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken.A betegség súlyos komplikációkkal járhat: különböző mechanizmusokkal kialakulhat agyvelőgyulladás (akár 15 évvel a fertőződés után), illetve felléphetnek bakteriális fertőzések. A fertőzés lezajlása után egész életen át tartó immunitás alakul ki a kórokozóval szemben.

Az Igazgatóság beszámolt továbbá egy tömeges trichinellózisos megbetegedésről, ami Aranyosmeggyesen, egy három napos ünnepség következtében lépett fel - szintén roma közösség köreiben. A fertőzés következtében 55-en betegedtek meg és összesen harmincan kerültek kórházba.

A trichinellózis betegség a trichina nevű élősködő fonálféreg mely az emlősök bélcsatornájában és izomzatában él és kizárlólag húsevéssel terjed. Emberben a fertőzés olykor halálos kimenetelű szívizomgyulladáshoz vezethet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: