2011-03-11 11:12:06• hírek • MTI/AFP/AP/Reuters/ITAR-TASZSZ

Már másfél tucat áldozat

A pénteki japáni földrengésnek és az általa előidézett szökőárnak bizonyosan már 19 halálos áldozata van az ország északkeleti részén elterülő Tohoku és Kantó régiókban - jelentette az NHK állami televízió.

Közben újabb utórengés történt a térségben, 5,8-es erősségű. E rengést néhány másodperccel korábban előre jelezték a szeizmográfiai műszerek. A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A japán intézet az amerikaitól eltérően 8,8-as erősségűnek mérte az elsőt.

Kan Naoto miniszterelnök bejelentette: jelentős károkat okozott Japán északkeleti részén a pénteki nagy erejű földrengés és az azt követő cunami.

Az orosz hatóságok Szahalin-szigetéről kimenekítettek 11 ezer embert a part menti területekről. A földrengés nem okozott károkat az orosz szigeten, de helyi szakértők szerint a cunami számos települést érinthet ott. Dmitrij Medvegyev orosz elnök felajánlotta, hogy segítséget nyújtanak Japánnak a természeti katasztrófa okozta károk helyreállításában.

Hawaiin is evakuálást rendeltek el a part menti övezetekből. Megszólaltak a szökőárra figyelmeztető szirénák. John Cummings, a rendkívüli helyzetek szolgálatának vezetője a terület fővárosában, Honoluluban elmondta, hogy négy órájuk van a part menti területek kiürítésére. A hatóságok buszokon menekítik a lakosokat és turistákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: