2011-03-11 15:47:17• hírek • MTI/APA/AP/Reuters

Több száz halott Japánban

Két-háromszáz holttestre bukkantak a japán Mijagi prefektúra székhelyének, Szendainak az egyik strandján a pénteki nagy erejű földrengés és az azt követő cunami után.

A város közelében található egyik olajvegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt.

A legfrissebb jelentések szerint a 8,9-es erősségű földrengés utáni szökőár elsodort egy személyvonatot, és a hatóságok egyelőre nem találják a szerelvényt. Az NHK állami televízió legutóbb arról számolt be, hogy eléri a kilencvenet is a természeti katasztrófa halálos áldozatainak a száma.

A szökőár elsodort egy hajót is, a fedélzetén száz utassal - közölte Mijagi prefektúra rendőrsége. Egyelőre nincs értesülés a hajó és az utasok sorsáról. A hajó Iszimaki város hajógyárának a tulajdona.

Japánban a helyenként tíz méter magas tengerár autókat, bárkákat és lakóházakat sodort el. Az országban minden kikötő bezárt, leállították a kirakodásokat is - közölték tengeri szállítmányozók.

A cunami közben elérte a Hawaii-szigetek partjait - jelentette pénteken a CNN. A rengés epicentrumától 6200 kilométerre lévő szigetcsoporton előzetesen evakuálták a tengerparti települések lakosságát. A három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésben.

A polgári védelem szintén kiüríttette Guam alacsonyan fekvő területeit. Elrendelték, hogy a lakosság vonuljon olyan helyre, amely legalább 15 méterrel a tengerszint felett található.

A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés.

 

Pénteken az Európai Unió illetékesei bejelentették: az EU minden szükséges módon kész segíteni Japánnak a pusztító földrengés következményeinek elhárításában. Az uniós intézmények és tagországok vezetői a katasztrófa után nem sokkal találkozót tartottak Brüsszelben a líbiai helyzetről.

A témáról kiadott közlemény szerint a tagországok állam- és kormányfői nagy nyugtalansággal fogadták a földrengéssel és szökőárral kapcsolatos híreket.

Az unió felkérte Catherine Ashton külügyi főképviselőt és az Európai Bizottságot, hogy biztosítsák: az EU minden szükséges módon segít a következmények elhárításában.

Az EU vezetői együttérzésükről biztosították a japán kormányt és az áldozatok hozzátartozóit.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: