2013-04-25 15:05:30• hírek • Póti Orsolya

Több száz éves egyházi könyvekből és ikonokból nyílt kiállítás

A közelgő ortodox húsvét alkalmából kéziratos egyházi könyvekből, román nyelvű nyomtatványokból és ikonokból nyílt kiállítás április 25-én a Szatmár Megyei Múzeumban.

Április 25-én, csütörtök délután többnyire iskolásokkal telt meg a Szatmár Megyei Múzeum kiállítóterme, ahol újabb tárlat fogadja az érdeklődőket. A közelgő ünnep alkalmából XVI., XVII., XVIII. és XIX. századi román nyelvű nyomtatványokból, kéziratos egyházi könyvekből és ikonokból nyílt kiállítás.

A rendezvényt Liviu Marta, a múzeum igazgatója nyitotta meg, majd Virag Paula, az intézmény munkatársa vette át a szót, aki röviden ismertette a jelenlévőkkel a kiállítás anyagát.

Virag elmondta: a kézírásos másolatok jelentették a teológiai szövegek és a szent iratok megőrzésének legrégebbi formáját, ugyanis hosszú évszázadokon át - a nyomda - megjelenéséig ez volt a megőrzés egyetlen lehetséges formája. A templomi szertartások mindennapi használatára készült és másolás révén terjedő könyveken kívül, Havasalföldön, a nagy kolostorokban kialakult egy sajátságos teológiai irodalom, ami a bizánci és szláv művek felhasználásával született meg.

„Napjainkban a romániai közgyűjteményekben lévő kéziratok két csoportját különböztetjük meg: a hazai eredetűek, amelyek az ország területén születtek és a külföldieket, amelyek a könyvek terjesztése révén jutottak el hozzánk. A XVII. századig e kéziratok nyelve cirill betűkkel írt bolgár-szláv volt, amelynek a helyesírási rendszerét Tarnovei Eftimie dolgozta ki" - magyarázta a muzeológus.

A romániai közgyűjteményekben fellelhető szláv-román kéziratok számát 2000-re becsülik, de külföldi könyvtárakban is jelentős számú olyan kézirat található, amelyeket Románia területén másoltak és amelyek beazonosítása még napjainkban is folyik.

1630-1631 között Lembergben (Lviv) nyomtatták ki az első Énekes Könyvet, és a 16-17. században itt nyomtatott szláv nyelvű egyházi könyvek nagy népszerűségnek örvendtek, hiszen nem csak a román fejedelemségben voltak használatosak, hanem a mi vidékünkre is eljutottak.

A tárlat anyaga tartalmaz zsoltárok, énekeskönyveket, prédikációs könyveket, evangéliumokat, sőt magyar nyelven íródott egyházi könyveket is. Mint megtudtuk környékünkön leginkább a balázsfalvi nyomda által nagy számban kinyomtatott könyvek terjedtek el.

Több száz éves egyházi könyvekből és ikonokból nyílt kiállítás from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: