2018-02-13 09:57:19• hírek • Bede Emőke

Több szatmári orvost is betegség döntött le a lábáról

Egyre nő a légúti megbetegedések száma a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban, a vírus nem csak a pácienseket, hanem az orvosokat is megfertőzte.

A legsúlyosabb helyzetben kétségkívül az a 43 éves férfi van, akit már közel két hete kezelnek az intenzív terápiás osztályon. A beteg egyre jobban van, azonban néhány nappal ezelőtt még lélegeztetőgép segítségével tartották életben. Hogy pontosan milyen vírus támadta meg a szervezetét, azt a bukaresti Cantacuzino Intézet laborvizsgálata állapította meg.


Mint kiderült, B típusú influenzás megbetegedésben szenved a férfi, szerencsére azonban napról napra javul az állapota – mondta el a Szatmár.ro kérdésére Adrian Marc, a kórház vezetője, majd azt is hozzátette, több B-típusú esetet nem regisztráltak eddig.
 

A vírusok azonban nem csupán a páciensek között találnak maguknak áldozatot, hanem az orvosok közül is többen kényszerültek betegszabadságra menni. A kórházi alkalmazottaknál tüdőgyulladást, gégehurutot is diagnosztizáltak, illetve egy esetben szervi betegség okozta a panaszokat. Eddig öten jelezték hivatalos formában is, hogy betegség miatt maradnak távol a munkától, azonban számuk hónap végéig még emelkedhet.
 

A kérdésre, hogy nem okozott-e fennakadást a létszámkiesés, a kórház vezetője elmondta, bizony megérezte az intézmény az orvosok hiányát. Legnagyobb gond a sürgősségin adódott, ugyanis az itt szolgálatot teljesítő tizenöt orvosból kettő nem tudta ellátni feladatait különböző betegségek miatt. Értelemszerűen az amúgy is létszámhiánnyal küzdő sürgősségi osztályon ez a várakozási idő megnövekedéséhez vezetett, azaz az ellátásra váró betegek több időt töltöttek el az osztályon.
 

Adrian Marc felhívta a beteglátogatók figyelmét, hogy a megváltozott órarend továbbra is érvényes, a lerövidített látogatási idővel ugyanis a fertőzések továbbterjedését szeretnék csökkenteni. Ugyancsak preventív okok miatt egyszerre csak 1-2 vendég érkezhet a páciensekhez. A kórház vezetője elmondta, eddig meglehetősen kevesen oltatták be magukat, holott vakcina még mindig van. Emellett a kórház külső forrásokból egyszer használatos teszteket is be fog szerezni, melyek jelentősen lerövidítik a különféle fertőzések beazonosítását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: