2009-11-27 10:17:38• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Több súlyos H1N1 eset

Romániában újabb betegek kerültek súlyos állapotba, miután az új influenza vírusa megfertőzte szervezetüket - közölte csütörtökön a román egészségügyi minisztérium államtitkára.

Adrian Streinu Cercel nem közölt részleteket a betegek állapotáról, és arról sem, hány újabb személyről van szó, csak annyit mondott, hogy a Hargita megyei Csíkszeredában, valamint a Bihar megyei Nagyváradon ápolják a szóban forgó betegeket. Korábban a kelet-romániai Jászvásáron (Iasi) ápoltak kórházban tíz, H1N1 vírussal fertőzött személyt, akiknek az állapota súlyosbodott. A tíz beteg közül hatot lélegeztetőgépen tartottak.

Az új típusú influenza elleni oltás mégsem lesz kötelező a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó betegek számára sem. Korábban a hatóságok büntetést is kilátásba helyeztek az oltást megtagadókkal szemben, de Streinu Cercel közölte: mindenkinek a saját belátására bízzák, hogy kéri-e a vakcinát vagy sem.

Hangsúlyozta azonban, hogy a hatóságok "erősen ajánlják" az oltást, mert ez az egyedüli hatékony védekezési mód a H1N1 ellen. Arra is figyelmeztetett, hogy a Romániával szomszédos Ukrajnában már megjelent a vírus mutált változata, amely a tüdőt támadja meg.

Romániában csütörtökön osztották szét az első, 250 ezer adag védőoltást a megyei közegészségügyi igazgatóságok között, a jövő hét elejéig pedig további 1 millió 90 ezer adagot juttatnak el az ország valamennyi régiójába. Románia Európában a hetedik, a világon pedig a tizenegyedik ország, amely előállította az új vírus elleni oltást.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: