2016-07-13 18:13:12• hírek • MTI, Szatmár.ro

Több romániai börtönben is sztrájkolnak a rabok

Éhségsztrájkot kezdtek szerdán több romániai börtönben a fogvatartási körülményekkel elégedetlen rabok és kisebb rendbontások is történtek. A romániai börtönökért felelős hatóság szerdán közölte, hogy nyolc börtönben tiltakoznak a rabok, de a média híradásai szerint már tíz börtön lakói csatlakoztak az elégedetlenségi akcióhoz - a Szatmárnémeti Börtönben fogvatartottak nem csatlakoztak a mozgalomhoz.

A kelet-romániai Jászvásáron (Iasi) szerdára virradóra a börtönőröknek könnygázt is be kellett vetniük, hogy lecsillapítsák a dühöngő elítélteket, akik azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a cellájukat. Botosaniban egyes rabok felmásztak a büntetés-végrehajtó intézet tetejére.

Romániában összesen 45 börtön van. A legtöbb rab - 480, illetve 81 - Jászvásáron és Csíkszeredában csatlakozott az éhségsztrájkhoz. A hatóság aggodalmát fejezte ki a rabok egészségi állapota miatt, amit a meleg súlyosbít. A börtönök alkalmazottai egyéni és csoportos beszélgetéseket kezdeményeztek a rabokkal, hogy meggyőzzék őket, hagyjanak fel a sztrájkkal.

Romániában túlzsúfoltak a börtönök, az Emberi Jogok Európai Bírósága többször elítélte Bukarestet emiatt. A romániai ombudsman is közzétett tavaly decemberben egy jelentést, amelyben megállapította, hogy a fogva tartási körülmények sok kívánnivalót hagynak maguk után. A cellák túlzsúfoltak, van, ahol egy rabra csak két-három négyzetméter hely jut. Az orvosi ellátás sem megfelelő, emellett a rabok egy része a börtönben különböző erőszakos cselekményeknek az áldozata.

Raluca Pruna igazságügyi miniszter korábban felvetette annak a lehetőségét, hogy bizonyos bűncselekményekért amnesztiát rendeljenek el, hogy így csökkentsék a börtönök zsúfoltságát. A Hotnews.ro hírportál szerint két romániai hírtelevíziónak az amnesztiát szorgalmazó médiakampánya is hozzájárult a tüntetés elterjedéséhez. Az egyik közülük az az Antena 3, amely a 2014-ben korrupció miatt jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu üzletember és egykori befolyásos politikus családja tulajdonában van.

Szatmárnémetiben nincsenek éhségsztrájkolók  - egyelőre

A Szatmárnémetiben található büntetésvégrehajtó intézetben egyelőre nincs nyoma tiltakozó akciónak - nyilatkozta a sajtó megkeresésére Dorina Vaida sajtóreferens. Mindenesetre a rabokat felügyelő személyzet fokozott figyelemmel követi a fogvatartottak viselkedését. A szatmári tiltakozás hiányának egyik oka lehet, hogy az itteni börtön országos viszonylatban meglehetősen jó körülményeket biztosít a raboknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: