2017-04-22 12:45:57• hírek • Agerpres.ro

Több riasztóberendezésre van szükség!

Integrált riasztási rendszerre, a szirénák számának növelésére van szüksége Romániának egy szélesebb lefedettség és nagyobb hallhatóság édekében - vonta le a következtetést a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU), a PROCIV 2017 nevű, országos riasztási gyakorlatot követően.

A gyakorlat során több helyen gondot jelentett a szirénák beüzemelése, a következtetés tehát az, hogy a lakosság értesítésének több csatornán - rádión, huzalon, GSM-en és interneten - keresztül kell történnie szükség esetén.

A szombati sajtótájékoztatón ismertetett adatok szerint a központi rendszerhez csatlakoztatott szirénák a jel megadásától számított 2 percen belül működésbe jöttek, a helyi kezelés alatt álló riasztóberendezések viszont csak 12 perccel később szólaltak meg a jel megadása után - olyan körülmények között, hogy az illetékes hatóságok előre ismerték a gyakorlat időpontját.

A legkevesebb elektronikus sziréna Kovászna megyében van, itt csak 3 riasztóberendezés értesítené szükség esetén a veszélyre a lakosságot. Kevés a szirénák száma Tulcea (5), Hargita (6), Dâmboviţa (8), Suceava, Botoşani és Călăraşi (megyénként 9) és Beszterce-Naszód megyében is, ahol 10 berendezés található.

A másik végletet Galaţi megye képviseli, ahol 164 sziréna áll a lakosság rendelkezésére, Vrancea megyében 122, Olt megyében 84, míg Bukarestben és Ilfovban 72 riasztóberendezés hozható működésbe szükség esetén.

A PROCIV gyakorlat során a létező 7.713 sziréna közül 6.680-at hoztak működésbe, 1.033-at személyzethiány miatt nem sikerült beüzemelni.

A PROCIV 2017 országos riasztási gyakorlatot április 18-a és 21-e között tartották.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: