2017-04-18 14:03:49• hírek • Kocsis Zoltán

Több órás várakozás, mintegy 50 ezer határátlépő

Több órás várakozási idő, ideges autósok, százasával pöfékelő kipuffogók – ez jellemezte a határátkelést húsvét hétvégéjén Peténél és Csanálosnál is. A helyzet kedd délutánra sem változott sokat.

Az Európai Unió április 7-én, pénteken vezette be a schengeni külső határok szigorított eljárásának kódexét, ami többszörösére növelte a várakozási időt Románia magyarországi határvonalán. Mindezt az állapotot tetézte a húsvét miatt haza, majd a nyugat-európai munkahelyeikre visszasiető vendégmunkások rohama. Ennek következtében április 15-17. között összesen 47.500 személy és 13.130 gépkocsi kelt át a petei és a csanálosi határátjárón, tudtuk meg Oana Pircalab szóvivőtől.

A határrendészet adataiból kiderül továbbá, hogy a jelzett időszakban, azaz szombat és hétfő között Peténél 9640 személygépkocsit és 38.590 személyt, Csanálosnál pedig 3490 autó 8910 utasát vámkezelték. Szembetűnő a gépkocsik magas száma Csanálosnál, ami azt mutatja, ott továbbra is leginkább a Magyarországon ügyes-bajos dolgaikat intézők lépték át a határt, míg Peténél a családostól érkezők, illetve távozók.

Az, hogy a Peténél regisztrált 38.590 személy mennyire magas érték, jelzi, hogy egy hétvégével korábban mintegy 31 ezren lépték el a határátkelőt. Nicusor Rusu vámparancsnok elmondása szerint pedig már az is több volt az átlagosnál...

Kedd délutánra sem sokat javult a helyzet. A Román Határrendészet honlapjának tájékoztatása szerint a román-magyar határszakaszon található átkelők közül Peténél, Csanálosnál, Székelyhídnál, Borsnál és Nagycsanádnál haladta meg az egy órát a várakozási idő. Ezeket a határátkelőket pirossal jelölik az online térképen – legalábbis ami a kifelé tartó forgalmat jelenti.

A személygépkocsik számára Peténél kedd délután három, Csanálosnál egy óra a várakozási idő, amikor ezek a sorok születtek. Kifelé. Befelé alig 20 illetve 10 perc. Információink szerint Peténél - kevéssel 16 óra után - a kilépő oldalon a személygépkocsik sorának vége a SecondTex raktáránál állt. 

A teherautók még többet várhatnak: Magyarország felé mintegy 8 és fél órát, befelé viszont alig 20 percet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: