2019-04-11 10:25:05• hírek • Bede Emőke

Több órás, feszült várakozás a sürgősségin? Nem kell így lennie!

Az elmúlt hétvégén rajtolt el a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelőségének azon kampánya, mely célul tűzte ki, hogy felhívja a lakosság figyelmét a sürgősségi osztályos felesleges leterheltségére.

A Bukarestben szervezett sajtótájékoztatón Raed Arafat, a DSU vezetője elmondta, 2018-ban országos szinten 12 735 836 hívás futott be a 112-es egységes segélyhívóra, melyek közül kb. 2 700 000 hívást egészségügyi sürgősség miatt kezdeményeztek. Hogy ezek közül azonban mégsem volt mindegyik olyan égetően fontos, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mentőszolgálatnak végül csak 1 200 000 pácienst kell tényegesen beszállítania a legközelebbi kórházba. A sürgősségi osztályoknak azonban nem csak ezeket a mentővel érkező eseteket kell kezelniük. Épp ezért a nagy leterheltségnek sokszor nem csak a szakorvoshiány az oka, hanem az is, hogy sokan olyan panaszokkal rohannak kórházba, melyeket könnyűszerrel megoldanának egy háziorvosi rendelőben vagy egy állandó orvosi ügyeleti központban is. (A Szatmár megyében működő orvosi ügyeletekről ide kattintva található egy lista, melyet a közegészségügyi igazgatóság tett közzé.)


Raed Arafat a sajtóeseményen rámutatott: itt az ideje, hogy a lakosság tudatosítsa, a sürgősségi osztályokat a valóban sürgős esetek azonnali ellátására hozták létre. Míg odakint amiatt mérgelődik egy érthetően aggódó szülő, hogy köhögő gyermekével már több órája várakozik, addig több mint valószínű, hogy az orvosok épp valaki életéért küzdenek a zárt ajtók mögött. Arafat emellett azt is bemutatta, miként játsszák ki sokan a rendszert: súlyosabbnak beállítva a helyzetet, mint amilyen, kihívják a mentőt, hiszen ha rohamkocsival érkeznek a sürgősségire, azonnal sorra kerülnek, nem kell órákat várakozniuk az amúgy nem feltétlenül életveszélyes panaszokkal.


„Szeretnénk tudatosítani a lakosságban, hogy a félrevezető és abuzív hívások akár emberéleteket is követelhetnek. Az, hogy mi számít sürgősségnek, mást jelent az orvos, és mást a páciens szempontjából, épp ezért szeretnénk, hogy a betegek is megértsék, miként látja egy orvos az eseteket” -mondta el Raed Arafat. E cél elérése érdekében a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelősége három nyelvű rádió- és tévékampányt indított, melynek során román, magyar és német nyelven fognak informatív reklámokat sugározni. Ezekben a több órás várakozás hátterében álló dolgokra és a félrevezető segélykérések veszélyeire hívják fel a figyelmet.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: