2009-10-12 17:27:08• hírek • Parajdi Andrea

Több nyelven tájékoztatnak

Mivel a törvény se nem kötelezi, se nem tiltja Szatmárnémetiben öt nyelven kerülnek ki a műemléképületekre az ismertető leírások, amelyek így nem csak a turistáknak nyújtanak segítséget, hanem a helyi kisebbségekhez is anyanyelvükön szólnak.

A kultuszminisztérium előírása alapján Romániában minden műemléképületen román, angol és francia nyelven kötelezően szerepelnie kell az adott emlékmű rövid leírásának. Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere másfél éve döntött úgy, hogy magyar és német nyelven is kifüggeszti a táblákat. - Ezeknek a tábláknak az a feladatuk, hogy információkat szolgáltassanak, amelyek véleményem szerint csak akkor jutnak el hatékonyan a közösséghez, ha anyanyelven szólnak. Ebben a térségben sokkal nagyobb szerepe van egy magyar, vagy egy német szövegnek mint egy kötelező franciának, ne csak a turisták, hanem a helyiek is megfelelő tájékoztatást kapjanak az értékes épületeinkről - mondja a polgármester.

A helyi Kultúrigazgatóság mind az öt nyelven elkészítette a Szatmárnémetiben lévő 68 műemléképület köznyelven emészthető rövid leírását. A táblák közül még csupán a városközpontban lévő műemlékek egy részére függesztették ki a tájékoztató mementókat, ám ahogyan a városi önkormányzat költségvetése lehetővé teszi, egyre több műemléképületet látnak el ötnyelvű leírással.

Az ötnyelvű kiírásokat egyébként Szatmár megye összes olyan települése alkalmazhatná, ahol 2004-ben a kultuszminisztérium műemléképületet nevesített. -Minden érintett Polgármesteri Hivatalt tájékoztattunk arról, hogy megkaphatják tőlünk az ötnyelvű fordítást, eddig sajnos gyakorlatban még senki sem jelezte, hogy élne ezzel a lehetőséggel - tájékoztatta lapunkat Kiss Csilla, aki a leírások elkészítésén dolgozott, véleménye szerint igény bár lenne rá, ilyen célokra pénze mondhatni egyetlen vidéki településnek sincsen. Szatmár megyében egyébként 311 műemléképületet ismert el a minisztérium.


Szatmárnémetiben öt nyelven kerülnek ki a műemléképületek leírásai.
Szatmárnémetiben öt nyelven kerülnek ki a műemléképületek leírásai


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: