2016-10-25 11:39:05• hírek • MTI

Több napos és helyszínes emlékezés Szilágyi Domokosra

A költő halálának 40. évfordulója alkalmából szerveznek rendezvénysorozatot november 3. és 5. között.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ szervezésében kerül sor november 3-5. között a XI. Szilágyi Domokos Napokra. A megszokottnál is fontosabb ez az esemény, ugyanis Szilágyi Domokos halálának 40. évfordulójára is emlékeznek.

November 3-án és 4-én Szatmárnémetiben tartanak irodalmi tanácskozást Sajtóértekezlet-2016 címmel, a Szatmár Megyei Múzeum II. emeleti dísztermében. Az esemény megnyitóján, 17 órától a Fejér Kálmán által megzenésített Szilágyi-verseket adja elő a Bartók Béla Kórus Varga Péter vezényletével. Üdvözlő beszédet mond majd Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja. A kétnapos tanácskozáson részt vesz mások mellett Pomogáts Béla irodalomtörténész, Jánosi Zoltán irodalomtörténész, Felician Pop író, Karácsonyi Zsolt költő, Kereskényi Sándor irodalomtörténész, Cseke Péter irodalomtörténész és Markó Béla költő is. Pénteken 17 órai kezdettel koszorúzzák meg a Szatmár Megyei Kórház közelében, a Ravensburg sétányon található Szilágyi Domokos szobrot.

Szintén pénteken, november 4-én emlékezés és főhajtás lesz Batizon, a református templomban, illetve a lelkészi hivatal udvarán. Beszédet mond Jánosi Zoltán irodalomtörténész, lírai köszöntőt mond Elek György költő és publicista.

November 5-én a Máramaros megyei Nagysomkúton tartanak ökumenikus istentiszteletet, majd koszorúznak Szilágyi Domokos szülőházánál. A költőt Pécsi Györgyi irodalomtörténész fogja méltatni.

Szombaton 15 órától a kolozsvári Házsongárdi temetőben is megemlékeznek Szilágyi Domokosról, majd 16 órától az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában tartanak kerekasztal-beszélgetést a Sajtóértekezet-2016 irodalmi tanácskozás előadóival.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: