2010-01-07 11:27:02• hírek • Szatmar.ro

Több módosító javaslat is volt

Több módosító javaslattal élt eddig az RMDSZ a 2010-es költségvetés-tervezettel kapcsolatban - számolt be róla Günthner Tibor, Szatmár megyei szenátor.

Az RMDSZ-es honatyák által megfogalmazott módosító indítványok sorában kiemelt helyen szerepel az egészségügynek juttatandó összegek megnövelése, az iskolák új finanszírozási rendszerének a részleges módosítása, a nyugdíjpont emelése:

- Az egészségügy támogatása kulcsfontosságú a mostanihoz hasonló nehéz gazdasági helyzetben. Komoly vitákat eredményezett a bizottságokban a tanügy támogatásával kapcsolatos új rendszer bevezetése - a fejkvóta kérdése - is. Véleményünk szerint megengedhetetlen, hogy egy komoly szakmai eredményeket felmutató tanári gárdával rendelkező neves iskola kevesebből gazdálkodhasson, mint egy gyengébb képzést nyújtó, ám több gyereket oktató tanintézmény. Az RMDSZ javaslata az, hogy a megyék dönthessék el, milyen módon osztják el az iskolák között az adott közigazgatási egységre jutó tanügyi támogatást. Véleményünk szerint növelni kellene a nyugdíjpont tervezett értékét: ilyen vonatkozásban is módosító javaslattal éltünk.

Günthner elmagyarázta: a  költségvetés-tervezet szerint nem módosulna - 732 lej maradna - a nyugdíjpont 2010-ben is, e közben az átlagbér emelkedni fog. Márpedig a tavaly a nyugdíjpont az átlagbér 42,5 százalékát tette ki, ezentúl pedig 39 százalék lenne. Az RMDSZ legalább 41 százalékra szeretné emelni ezt a tételt.

A Szatmár megyei szenátor az új parlamenti félévvel kapcsolatosan elmondta még: teljesen újfajta hozzáállással és munkastílussal találkozhattak az új évben a honatyák.

- Teljesen eltűnt a kampányhangulat, és miközben Emil Boc eddig keményen bírálta a parlamenti tisztségviselőket, először fordult elő kedden az, hogy egy törvénytervezettel kapcsolatban kikérte a Szenátus véleményét - első alkalommal járt miniszterelnökként a Szenátusban. Minden kérdésre szívélyesen válaszolt. Úgy tűnik, megértette, hogy ebben a nehéz időszakban az egyetlen lehetőség a korrekt együttműködés, főleg, hogy a kormány háromnegyed részét szenátorok és képviselők alkotják. Az új évben egy teljesen új Emil Boccal találkozhattunk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: