2016-08-04 10:53:08• hírek • Szatmar.ro

Több mint vakáció

Az iskolás korú fiatalok jelenleg vakációznak, és mi sem természetesebb, hogy ilyenkor a szabadidő (hasznos!?) eltöltése számukra a legizgatóbb kérdés. Az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva a Hans Lindner Alapítvány az idén nyári munkára hívta azokat, akik többet akarnak, mint játszani.

Az alapítvány meggyőződése, hogy nem lehet elég korán kezdeni ( a családban is célravezető) a ház körüli tevékenységekbe a gyerekeket is bevonni, és koruknak megfelelő munkákat rájuk bízni. A jól elvégzett munkának pedig mindig eljön a jutalma. Az pedig ráadás, hogy az igényesen dolgozni tudó, rendet, pontosságot betartó és tapasztalatokat szerzett fiatal könnyebben rátalál a jövőben a neki megfelelő szakmára és munkahelyre.

Több mint 30 (köztük nagyszámú, hátrányos helyzetű) fiatal a júliusi és augusztusi hónapban reggeltől délutánig közösségi tanműhelyekben töltötte mindennapját. Különböző szakfoglalkozások keretében a fiúk asztalosműhelyben, lakatosműhelyben és kertekben dolgoztak, tanulták és gyakorolták a kertgazdálkodást, a komposztálást, a  zöldövezetrendezést, a házkörüli karbantartást (kerítésfestést, barkácsolást, illetve egyéb javítási munkálatokat).

A lányok szintén a nagybetűs életre készülnek, amikor majd önállóan és felelősségteljesen kell a családi háztartásban ügyeskedniük. Aki erre már ma gondolt, az megtanulhatott nemcsak ízletesen főzni, de tudja majd, hogy milyen az igazán egészséges étrend, mit jelent a befőtt és savanyúság készítés, szörp- vagy lekvárfőzés profi szakácsok irányításával. Bármi is legyen az aktuális feladatuk, nélkülözhetetlen szempont mindvégig, hogy szakszerűséget, fegyelmet, pontosságot, alapvető munkavédelmi és higiéniai szabályokat is megtanuljanak.

A felsoroltakon kivül kb. 15 fiatalnak, akik betöltötték 16. életévüket, segített az alapítvány partnercégeknél (Zollner, No Pardon), mezőgazdálkodó és virágüzletekben nyári diákmunkát találni.

Természetesen a jövő generációival való törődés a vakáció lejártával nem ér véget, hiszen az alapítvány iskolaidőben is szándékozik folytatni felzárkoztató, felkészítő, megerősítő, önálló boldogulást segítő programjait.

A nyári program megvalósításához jelentős részben hozzájárultak olyan segítőkész, nagylelkű gazdálkodók, akik folyamatosan adományoznak terményeikből (zöldség, gyümölcs), amiért ez úton is köszönet illeti őket: Nagy Kasza Márta, Asztalnok Levente, Sebők Zsolt, Kállai Pál, Pop Nicolae, Dobos Katalin.

Ami nem fogy el, azt télire befőzik, feltöltik az éléskamrát. Az így elkészült élelmek haszonélvezői nemcsak a nyári programban résztvevő fiatalok, hanem más gyerekekkel fogalkozó szervezetek, mint például a Szent Rita Egyesület.

Váljék egyészségükre, és mindannyiunk hasznára!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: