2020-01-10 14:56:56• hírek • Bajnai Botond

Több mint tízezren adtak vért 2019-ben Szatmárnémetiben

Az elmúlt évekhez képest számottevően nem csökkent a véradók száma Szatmárnémetiben: tavaly pár százzal adtak csak kevesebben vért, mint a korábbi években.

Átlagosan naponta 40-en személy adott vért 2019-ben a Szatmárnémeti Vérközpontban, azaz mintegy 10 500-an adtak vért az elmúlt évben – tájékoztatta a Szatmár.ro-t a vérközpont vezetője, dr. Doina Crișan.

Elmondta, mintegy 700-zal volt kevesebb véradó tavaly, mint az azelőtti évben, ami nem jelentett számottevő változást az éves vérkészlet szempontjából. Természetesen tavaly is előfordult többször kisebb-nagyobb vérkrízis, ami igazából évek óta egy állandó jelenség.

„Vannak olyan periódusok, amikor több vérre van szükség, máskor viszont szerencsés a helyzet és jól áll a központ minden vércsoportból, de ez igazából változó, lehet ma még van, holnap viszont sok vért felhasznál a kórház, és újra szükség van a gyors utánpótlásra” – magyarázta a doktornő.

Éppen ezért most is, mint oly sokszor már, a doktornő kéri a lakosságot, hogy tartsák szem előtt a véradás fontosságát, hiszen minden csepp vér életet menthet.

„Vérre folyamatosan szükség van, éppen ezért bízom benne, hogy a rendszeres véradóink mellett idén sok új váradót tudunk regisztrálni, és folyamatosan az egészségügy rendelkezésére állhatunk,  ha vérre van szükség” – tette hozzá a központ vezetője.

A véradást az idei évben is meghálálja a központ, miden véradó egy teljes véranalízisben részesül, illetve 7 darab 9,75 lejes levásárolható ételjegyet is kap rögtön a véradás napján, sőt, a véradásért egy fizetett szabadnap is jár, melyet a munkaadónak kötelessége elismerni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: