2014-04-11 16:10:06• hírek • Szatmár.ro

Több mint száz programból választhattak a hét folyamán a refis diákok

A rendhagyó iskolahéten a Refiben több témakörben csaknem száz program került megrendezésre, három egyetemről érkeztek tanárok különböző előadásokkal és interaktív foglalkozásokkal, több mint harminc előadó tartott programokat, akik közül több mint tíz maga is a gimnázium diákja volt még pár évvel ezelőtt. A programok lebonyolításában a Szatmári Egyházmegye lelkészei is aktivan részt vettek.

Az Időfolyam programsorozat keretén belül múzeumlátogatásokra, Munkácsy Mihály Krisztus - Trilógiájának bemutatására, kosztümös rendhagyó történelemórára, Nagy Róbert a BBTE tanárának előadására került sor. Ezen kívül megemlékeztek a gimnázium egykori tanárairól, a román katedra szervezésében bemutatták a különböző húsvéti hagyományokat a nagyvilágban. Visszatértek az iskolába a volt diákok, akik elmesélték, hova jutottak az elmúlt pár évben és interaktív karriertanácsadást tartottak az utódoknak, valamint Kovács Eszter bemutatja a diákoknak a média világát. A sorozat keretében a diákok a rádiózással is megismerkedtek - egy, az iskolát népszerűsítő rádiós spotot is elkészítettek.

Az Élet és tudomány programsorozatban a PKE előadói tartottak öt előadást, A Sapientia Egyetem kutató diákjai pedig bemutatják munkáikat. A BBTE szatmári kihelyezett tagozatán a refi végzős diákjai egy napra egyetemisták lehettek, Benedek László felvidéki fotóművész és barlangkutató pedig rendhagyó honismereti órát tartott, valamint fotósétára kísérte az iskola diákfotósainak kis csapatát. Emellett féltucatnyi környezetvédelmi előadás, zöldprogram és madártani ismeretterjesztő filmvetítés is volt az iskolában.

A Védd magad programsorozat részeként a diákok ellátogattak a tűzoltóságra, meghallgatták a Lámpás Alapítvány tájékoztató előadása a külföldi munkavállalás vagy képzés veszélyeiről, interaktív előadáson vettek részt a különböző függőségekről. A vizsgaszorongás oldását elősegítő tréninget a Caritas - Open Clubja szervezte és tartottak rendhagyó osztályfőnöki órát is a Rendőrség Fiatalkori Bűnmegelőzési Osztályának szervezésében. A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés részéről előadásra került sor az internet veszélyeiről, és azt is megtudhatták a diákok Balla Kingától, hogy mit csinál egy mediátor.

Táncház a Refiben

A Kézfogás program keretében bemutatkozott a Máltai Szeretetszolgálat és a Cserkészszövetség, a diákok egy közös foglalkozáson betekinthettek az autista gyerekek világába, megismerkedtek a vakok és gyengénlátók mindennapjaival és tanultak jelnyelven kommunikálni is. Együtt játszottak és tanultak az iskola legkisebb diákjaival és a Református Óvoda kicsinyeivel, társasjátékoztak a MIK szervezésében, és ugyancsak a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés tagjai mutatták be az Európai Únió ifjúsági projektjeit. Az IKE-tagjai közös istentiszteleten vettek részt a szatmári börtön elítéltjeivel a lelkészek kíséretében.

Felléptek a tehetséges diákok

A Művészbejáró rendezvények között szerepeltek improvizációs gyakorlatok és színjátszás, drámapedagógiai foglalkozás, házi kamarazene koncert, festészeti előadás, néptánc tanulás, művészettörténeti városnéző séta és húsvéti kézműves foglalkozás. A román katedra szervezésében irodalmi kávéház, a mesék világának bemutatása és filmvetítés is volt, a lelkészek pedig élményszínházba invitálták a diákokat.

A Sport és egészség programban volt kosarazás, foci és asztalitenisz. A sportos diákok zumbáztak és Szeredai Judittól megtudták, mi is az a Pilates. Ellátogattak egy Szatmár Megyei lovardába, ügyességi játékokat játszottak, volt íjászbemutató és kutyás bemutató is. Dr. Vass Zoltán, dr. Szatmári Lajos és Jártó Gyöngyi előadásokat tartottak egészségről, szépségről és életmódról.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: